Kultur

Marie Magnusson: Kändisar och deras böcker

Kultur Artikeln publicerades

Samir & Viktor skriver bok ihop. Charlotte Perrelli också. Och Michelle Obama. Självklart handlar det om dem själva och förhoppningsvis har de något att berätta.

Samir & Viktor blir författare.
Foto: Claudio Bresciani/TT
Samir & Viktor blir författare.

Samir & Viktor skriver bok om sina fyra (!) år tillsammans. Jaja. Hade man väntat sig något annat? Var och varannan a-, b- eller c-kändis skriver ju böcker om sina fantastiska liv. Eller om sådant som varit mindre fantastiskt. ”En naken skildring av resan mot framgång” heter det. Har man läst det förut? Privata bilder utlovas. Djupgående intervjuer av ex-journalisten Pascal Engman, ni vet han som var med oss på Bokens dag i höstas, som skrev den sjukt spännande thrillern ”Patrioterna”.

Jag försökte göra en snabbintervju med Samir i green room på mellon på Friends i vintras. Han kändes inte som någon som skriver en bok. Men men. Får man lite hjälp så går det säkert. Och har man ett intressant liv att berätta om så går det ännu bättre. Allt för fansen.

Duon kan säkert dra in lite kosing även på denna plattform. Precis som norska kollegorna Marcus och Martinus, som redan har hunnit ge ut ”Vår historia” och ”Vår värld” med över 300 nya bilder. När kommer trean?

Kan tillägga att båda Marcus & Martinusböckerna finns hemma hos mig och jag har även sett gossarna live. Om Samir & Viktors bok hamnar i samma bokhylla? Mycket möjligt. För visst är det bra om våra barn läser böcker istället för att hela tiden sitta framför skärmen?

Jag är inte jättebra på biografier. Tjockboken om Karin Boye från i höstas ligger ännu och väntar, men jag tyckte mycket om Marie Fredrikssons biografi ”Kärleken till livet” som kom för snart tre år sedan, med Helena von Zweigbergk som medförfattare. Om uppgångar och nedgångar, om vad kändisskapet kan göra med en, om sjukdomar och svårigheter. Läs om du inte redan gjort.

Jag gillade även Carl-Johan Vallgrens biografi ”Så som jag minns det” om skådespelaren Mikael Persbrandt, som kom ut i höstas. Mycket välskriven och riktigt intressant. För det gäller i många fall att ha en skicklig medförfattare som kan få till en text som gör det hela just intressant.

Jag storgillade Fatima Bremmers biografi ”Ett jävla solsken” om superkvinnan Ester Blenda Nordström. Om ni inte redan läst kanske ni blir mer sugna om ni lyssnar på Fatima Bremmers sommarprat i P1 den 17 juli. Bremmer var inbjuden att tala på årets Elin Wägnerdag i maj på Lilla Björka i Berg, men fick tråkigt nog förhinder. Hoppas hon blir inbjuden igen.

I höst kommer även allas vår Charlotte Perrelli ut med en bok om sig själv. Den heter ”Flickan från Småland” och här är det Leif Eriksson och Martin Svensson som skriver. Och, kanske något mer spännande ändå, Michelle Obamas biografi ”Becoming” eller på svenska, ”Min historia”, ges ut i november. Någon medförfattare kan jag inte se på förlagets hemsida.

Ett litet sommartips: ”Ögonvittnet” av Anna Bågstam. Småputtrig deckare om brottsutredaren Harriet Vesterberg som flyttar hem till Landskronatrakten från Stockholm. Givetvis händer det saker omedelbums...

Jem och hennes pojkvän får hyra värsta sommarstället. Men vad var det egentligen som hände Alice, som drunknade i poolen på baksidan förra sommaren? Hur långt är den skyldiga beredd att gå för att bevara sin hemlighet?
Jem och hennes pojkvän får hyra värsta sommarstället. Men vad var det egentligen som hände Alice, som drunknade i poolen på baksidan förra sommaren? Hur långt är den skyldiga beredd att gå för att bevara sin hemlighet?
Du missade väl inte kollegans maffiga recension om Wille Vingmutter, alias Leif GW Persson?  Här får du historien om hans yrkesliv. För man blir ju aldrig trött på denne surmulne professor, eller hur?!
Du missade väl inte kollegans maffiga recension om Wille Vingmutter, alias Leif GW Persson? Här får du historien om hans yrkesliv. För man blir ju aldrig trött på denne surmulne professor, eller hur?!
Skriver man om sommar-Båstad måste självklart tennis finnas med. Linda flyr till Båstad i panik där hennes moster bor. Linda dras med i festligheterna kring tennisveckorna men inser att allting inte är lika härligt som det verkar.
Skriver man om sommar-Båstad måste självklart tennis finnas med. Linda flyr till Båstad i panik där hennes moster bor. Linda dras med i festligheterna kring tennisveckorna men inser att allting inte är lika härligt som det verkar.
Gillar du 1980-talet? Då ska du läsa ”Frank, kärleken och skivbutiken” av Rachel Joyce som utspelar sig 1988. Frank har sin skivbutik på Unity Street och där säljs all sorts musik på vinyl. En dag kliver en  kvinna i ärtgrön kappa över tröskeln...
Gillar du 1980-talet? Då ska du läsa ”Frank, kärleken och skivbutiken” av Rachel Joyce som utspelar sig 1988. Frank har sin skivbutik på Unity Street och där säljs all sorts musik på vinyl. En dag kliver en kvinna i ärtgrön kappa över tröskeln...
Ta chansen och vinn spännande ”1793” av deckardebutanten Niklas Natt och Dag i pocket!  Svara bara rätt på följande fråga: Från vilket landskap härstammar den uradliga ätten Natt och Dag? Mejla rätt svar, namn och adress till kulturtavling@smp.se senast torsdag den 5 juli kl 12. Vinnaren presenteras nästa måndag. Lycka till!
Ta chansen och vinn spännande ”1793” av deckardebutanten Niklas Natt och Dag i pocket! Svara bara rätt på följande fråga: Från vilket landskap härstammar den uradliga ätten Natt och Dag? Mejla rätt svar, namn och adress till kulturtavling@smp.se senast torsdag den 5 juli kl 12. Vinnaren presenteras nästa måndag. Lycka till!