Marie Magnusson: Marie Magnusson: Varför har kändiskockar så bråttom?
Jag är superdålig på att använda kokböcker. Förlåt Tareq Taylor och Tina Nordström, som båda gästat Bokens dag här i Växjö.
Jag har några få upplevelser av kändiskockar. En är att de är otroligt snacksaliga. Tryck på en knapp och Niagarafall av ord väller fram. Fulla av energi och trevliga är de. Och stressade.
Tina Nordström hann inte vara med på middagen efteråt. För hon skulle upp tidigt och laga mat. Hejdå Tina! Wroom, så var hon på väg hem till Helsingborg.
Tareq Taylor, skåning han med, (hör det ihop?) var stressad med att han kört ifrån plånboken och så flyg till Japan dagen efter Bokens dag nu i förra veckan.
Hejdå Tareq! Wroom, så var han på väg hem till Malmö.
Inget samkväm där heller.
Det är klart. Man driver restaurang, kokar nya framgångsrecept, är med i tv-program, man kanske har ett eget rent av. Många stekpannor i luften helt enkelt, men det verkar inte vara helt sunt det där flängandet. Att inte stanna upp lite.
En sak till förresten är att kändiskockar säljer kokböcker som smör. Det vet jag. En lång svans av (främst) kvinnor bildades bakom Tareq Taylor på Bokens dag. Det tog aldrig slut. Samma med Tina Nordström som då var aktuell med ”Tinas kök”. Nu var det ju inte bara Tareq Taylor som sålde bra kan tilläggas, det gjorde även de andra författarna.
Men kokböcker säljer alltså. Signerade julklappar. Check!
Jag är som sagt ingen bra kokboksanvändare. Jag har massor med kokböcker hemma men använder dem ytterst sällan. Genom åren har jag samlat favoritrecept i plastfickor och plastmappar och de blir använda ibland. När äldsta dottern sålt jultidningar har det hänt att jag köpt en vegetarisk kokbok. Hmm. Den ligger där i hyllan.
Om jag ska göra en bättre middag och söker nya recept så går jag oftast till min mobil och googlar på ingredienser. Kycklingfilé och gorgonzola till exempel. På en sekund dyker det upp mängder av finfina recept. Där har jag det. Enkelt och snabbt.
Men lugn, det händer någon enstaka gång att jag slår upp en kokbok. Kan rekommendera Jenny Warséns, som har en superpopulär matblogg, nya ”Middagstipset”. Enkelt med få ingredienser och det ser så himla gott ut alltihop. På vardagar är det ju så att man varken har tid eller ork att göra en supermiddag med 15-20 ingredienser. Ska jag vara riktigt ärlig hinner jag inte laga ordentlig mat på vardagarna alls typ. Det händer att det blir fiskpinnar och makaroner till barnen.
Men Tareqs bok då? Jo, den kanske får sig en chans. Han kör ju hårt med mat i ugn och det är ju faktiskt rätt smidigt ändå.