Annons

Nina Stemme får Birgit Nilsson-priset

Den svenska sopranen Nina Stemme får årets Birgit Nilsson Prize. Därmed ingår hon i samma exklusiva sällskap som Plácido Domingo, Riccardo Muti och Wienerfilharmonikerna.
Publicerad 15 maj 2018
Foto: Jessica Gow/TT

Med en miljon amerikanska dollar är priset världens största inom klassisk musik. Det instiftades av Birgit Nilsson själv som i hemlighet testamenterade sina tillgångar till en stiftelse. Den första pristagaren, Plácido Domingo, valde hon själv.

Nina Stemme har däremot utsetts av en jury under ledning av Rutbert Reisch, ordförande för Birgit Nilsson Foundation, som en i tidigare intervju med TT beskrev just Stemme som "en helt underbar sångerska":

Annons

– Hon är fantastisk, absolut förstaklass, den överlägset bästa i Wagnerrepertoaren i dag.

Nina Stemme är en av världens mest efterfrågade sopraner. Hon uppträder på alla stora internationella operascener i roller som Turandot, Tosca och Salome. Hennes tolkningar av Brünnhilde i "Valkyrian" och inte minst hennes Isolde har fått fler bedömare än Rutbert Reisch att betrakta henne som en av dagens största Wagnersångerskor.

2013 utsågs hon till världens bästa operasångerska på Opera Awards.

Marie MagnussonSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons