Kultur

Nina Stemme får Birgit Nilsson-priset

Kultur Artikeln publicerades

Den svenska sopranen Nina Stemme får årets Birgit Nilsson Prize. Därmed ingår hon i samma exklusiva sällskap som Plácido Domingo, Riccardo Muti och Wienerfilharmonikerna.

Foto: Jessica Gow/TT

Med en miljon amerikanska dollar är priset världens största inom klassisk musik. Det instiftades av Birgit Nilsson själv som i hemlighet testamenterade sina tillgångar till en stiftelse. Den första pristagaren, Plácido Domingo, valde hon själv.

Nina Stemme har däremot utsetts av en jury under ledning av Rutbert Reisch, ordförande för Birgit Nilsson Foundation, som en i tidigare intervju med TT beskrev just Stemme som "en helt underbar sångerska":

– Hon är fantastisk, absolut förstaklass, den överlägset bästa i Wagnerrepertoaren i dag.

Nina Stemme är en av världens mest efterfrågade sopraner. Hon uppträder på alla stora internationella operascener i roller som Turandot, Tosca och Salome. Hennes tolkningar av Brünnhilde i "Valkyrian" och inte minst hennes Isolde har fått fler bedömare än Rutbert Reisch att betrakta henne som en av dagens största Wagnersångerskor.

2013 utsågs hon till världens bästa operasångerska på Opera Awards.

fakta

Birgit Nilsson-priset

Prisets historia: Redan på 1980-talet började Birgit Nilsson planera för ett operapris. Då startades en stiftelse som skulle arbeta för att förverkliga hennes dröm. Det dröjde dock till fyra år efter Birgit Nilssons död innan det första priset delades ut.

Prisets stadgar: Birgit Nilsson-priset delas ut vartannat eller vart tredje år. Pristagaren ska ha åstadkommit något extraordinärt inom operakonsten. Det kan tilldelas en nu aktiv sångare eller sångerska inom opera, konsert, oratorium eller lieder, till en nu aktiv dirigent eller till en institution som ett operahus eller en orkester.

Prisets storlek: The Birgit Nilsson Prize är med sin prissumma på en miljon dollar det största priset inom den klassiska musiken.

Tidigare pristagare: operasångaren Plácido Domingo (2009), dirigenten Riccardo Muti (2011), Wiens filharmoniska orkester (2014).

Aktuellt: Årets pris delas ut på Kungliga Operan den 11 oktober i år.

Visa mer...