Annons

Olle Larsson: Gustav Vasa var väldigt moderiktig

Historikern Olle Larsson gästar Marie Magnusson i litteraturpodden ”Bokstavligt talat”. Han berättar bland annat om sin bok om en viss 1500-talskung och nya projektet om 1980-talet.
Publicerad 10 maj 2019
Historikern Olle Larsson gästar Marie Magnusson i ”Bokstavligt talat”.
Historikern Olle Larsson gästar Marie Magnusson i ”Bokstavligt talat”.Foto: Lars-Goran Rydqvist

Olle Larsson är lektor i historia, arbetar på Katedralskolan och skriver krönikor för Smålandsposten. Han har skrivit läroböcker i historia och flera andra historieböcker.

Nyligen blev det känt att han får årets Vilhelm Moberg-pris för boken ”Gustav Vasa” som kom ut i höstas.

Annons

– Det är väldigt roligt, för Vilhelm Moberg är en av mina stora favoritförfattare. Utvandrarna var den första vuxenbok jag läste. Sedan dess har Moberg varit en del av mitt liv. Han är en stor förebild som episk berättare, avslöjar Olle Larsson i podden.

Varför historia?

– Det började med Gustav Vasa. Mamma läste en bok för mig om honom när jag var liten. Jag samlade femkronorssedlar med Gustav Vasa. Sedan lånade jag böcker om arkeologi innan jag kunde läsa.

Du gav ut boken om Gustav Vasa i höstas. Hur är han egentligen?

– Som person väldigt misstänksam, en hårding. Men också modern i relationen till sina barn. En retoriker, behärskare av svenska språket. Han var en skicklig maktpolitiker, men ingen angenäm bekantskap. Han är också väldigt moderiktig och mediamedveten.

– Jag har umgåtts osunt med honom de tre senaste åren. Utgångspunkten måste vara att förstå personen utifrån sin tid. Man måste tänka: hur förstår jag honom utifrån 1500-talets religiösa föreställningsvärld?

Att skriva om historia, det kan inte vara helt enkelt?

– Man får vara ödmjuk där. Det måste fungera som en berättelse. Jag har en historisk samling och källor att förhålla mig till. Det ska fogas ihop till en sammanhållande helhet. Man lägger historien tillrätta och skapar en ordning som kanske inte fanns. Jag har strävat efter att berätta om den sanna bilden av Vasa. Men man kommer nog aldrig dit. Det mesta som händer lämnar inte spår efter sig, det blir att man får foga samman små fragment.

Nu ska du skriva en bok om 1980-talet!

- Ja, det är ett fantastiskt årtionde, Nytt skede i kalla kriget, kärnvapenkrig är nära 1983. Berlinmuren står kvar, inget säger att något ska rubbas. Sedan händer någonting. Östblocket faller, Berlinmuren faller 1989. Kalla kriget tar slut. Det ska boken handla om. Men även om kläder, mat, mode, musiken. Boken kommer 2021.

Annons

Fotnot: Lyssna på hela kapitlet i Bokstavligt talat på smp.se/kultur-noje eller på Itunes!

Marie MagnussonSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons