Kultur

Om biografier i ”Bokstavligt talat”

Litteratur Artikeln publicerades

I kapitel åtta av podden ”Bokstavligt talat” pratar vi biografier och memoarer, lite sorgsna kan tilläggas. Men även någon med skräckfilmsvibbar! Bibliotekarierna Sofie Petersson och Karin Sahlin Häll gästar.

Bibliotekarierna Sofie Petersson och Karin Sahlin Häll gästar Marie Magnusson i studion.
Foto: Jonas Engman
Bibliotekarierna Sofie Petersson och Karin Sahlin Häll gästar Marie Magnusson i studion.

Det är dags för det åttonde kapitlet i Smålandspostens litteraturpodd ”Bokstavligt talat”. Bibliotekarierna Sofie Petersson och Karin Sahlin Häll gästar Marie Magnusson i studion. De tog med sig några biografier och memoarer, en populär genre som har funnits länge.

– Många vill gärna läsa något som är sant, kanske inspireras av andra levnadsöden. Att läsa om någon som har det värre än en själv kanske gör livet lite lättare, säger Karin Sahlin Häll.

Sofie Petersson gillar att läsa om ett speciellt ämne.

– Jag läser inte så många kändisbiografier, jag vill nog att det hellre ska handla om något särskilt ämne. Folk vill ha något som har hänt på riktigt, inget påhittat, säger hon.

”Malström- en memoar” av Sigrid Rausing, handlar om familjen Rausing och missbrukstragik.

– Sigrid berättar om brodern Hans och hans fru Eva som träffades på ett rehabiliteringshem. De får fyra barn, sedan blev det återfall som varade i många år och som slutade med Evas tragiska död. Boken handlar inte så mycket om den tragiska händelsen utan mest om hur en familj slits sönder av ett missbruk. Kan man hjälpa en anhörig? Hur långt kan man gå? Kunde allt ha förhindrats? En sorgsen berättelse som är skriven på ett klarsynt och analytiskt sätt. Det är lätt och vackert skrivet, inte svårläst och tungt även om innehållet är det, säger Karin Sahlin Häll.

Lyssna på ”Det mörka kapitlet” i ”Bokstavligt talat”: smp.se/kultur-noje eller på Itunes.