Kultur

Per Hägred: ”Obegripligt att Danius offrades”

Kultur Artikeln publicerades

Det var en stor dag i Svenska akademiens historia när Sara Danius delade ut Nobelpriset till Bob Dylan. Den ständige sekreteraren tog med sig akademien in i framtiden. Men med bortröstningen av sekreteraren visar Team Horace Engdahl att tiden i själva verket stått still i den unkna församlingen sedan den bildades på 1700-talet.

 

Svenska Akademiens ständiga sekreterare Sara Danius lämnar Akademien, uppger hon själv för journalisterna utanför Börshuset i Gamla stan efter Svenska Akademiens sammanträde på torsdagen.
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Svenska Akademiens ständiga sekreterare Sara Danius lämnar Akademien, uppger hon själv för journalisterna utanför Börshuset i Gamla stan efter Svenska Akademiens sammanträde på torsdagen.

Jag skrev att den gångna veckans turbulens i Akademien var att likna vid en tv-såpa. Ungefär som ”Robinson”, ”Farmen” och ”Svenska Hollywoodfruar”. Men medan dessa haft svårt att ta sig till boulevardpressens löpsedlar är det soppan i Akademin som varit en följetong på gult papper. Svenska akademibråket har sannerligen varit en fars som man skrattat sig igenom. Men någonstans där i höjd med Horace Engdahls osmakliga påhopp på framför allt den ständige sekreteraren Danius kändes det allt annat än kul längre.

The botten is nådd, för att citera Timbuktu.

Horace utfall mot kollegorna förde honom i ett enda tangentklick tillbaka några hundra år i tiden. En 1700-talsgubbe som dessutom höll den sexövergreppsanklagade kulturprofilen bakom ryggen. Båda dessa herrar påstås dessutom ha avslöjat Nobelpristagare i förväg. Inte ett ord om detta oerhört väsentliga i Engdahls affekterade debattinlägg i Expressen. Nu är det sammanlagt sex ledamöter som lämnat Akademien, med de två som tidigare lämnat inräknande. Dessutom är ledamoten Katarina Frostenson, som är gift med kulturprofilen, vingklippt eftersom hon fråntagits sina arbetsuppgifter.

Sju borta, elva kvar.

Och bubblare på strömhoppslistan är Sara Stridsberg. Och eventuellt Jesper Svenbro. Även Per Wästberg sörjer.

Svenska Akademien befinner sig i fritt fall. Så allvarlig är krisen. Inte ens kungen kan göra något åt det i rollen som överbeskyddare.

En föråldrad institution kommer att rasa samman. Och en del tycker nog att det är på tiden, samtidigt som krisen såklart devalverar Nobelprisets värde. Inte minst på den internationella kulturarenan.

På Facebook skojar Netflixgenerationen om nästa säsongs rollbesättning.

Absolut ingen tar Svenska Akademien på allvar längre…

Och medan det sker är det den avgående Sara Danius som har folkets sympatier. Hon var den första kvinnliga ständige sekreteraren, och hon lyckades modernisera den konservativa institutionen i sina strävan att göra den mer öppen.

Det är verkligen obegripligt att hon offras när krisen har sin början i ett metoo-upprop och en grav sexmissbrukare.

Det så kallade Knytblusuppropet med politikerna Birgitta Ohlsson (L), Gudrun Schyman (Fi) och socialministern Annika Strandhäll (S) i spetsen kom till för att hylla Danius.

Skulle inte förvåna mig om Bob Dylan knyter blusen…