Annons

Sjömansjul och revbensstreck

Nu ska vi reda ut begreppen en smula när det gäller just maten och sångerna. Går det lika bra med kinesiskt julbord? Och går det med reggae i stället för ”Stilla natt”? Jag svarar ja.
Publicerad 6 december 2018 • Uppdaterad 7 december 2018

Ledsen att jag är lite krånglig och udda, men julmusik för mig är liksom inte bara Staffan Stalledräng och ”Hej tomtegubbar”. I min tomteverkstad finns det inget bättre än reggae. Jag har en urgammal LP–skiva (fråga farfar så förklarar han) med låtar i baktakt från Jamaica. Den är min jul. Sedan tar jag renarna till New Orleans för det där goa dixiegungets skull. Fram på nattkröken, när glöggen är urdrucken, brukar ”Feliz navidad” i punktappning hamna på skivtallriken (mormor tar frågor på det). Jag är helt enkelt mer en sådan där sjömansjul på Hawaii–Nisse.

Och den sjön suger.

Annons

Efter en bensträckare är det dags för revbensstreck.

Det var komikern Kalle Sändare som lanserade den julbordsspecialiteten för en herrans massa år sedan i samband med att han försökte beställa kinesiskt julbord på krogen. Och där var han något på spåren. Kinesernas sötsura sås är en inte alltför avlägsen kusin till vår saftsås. Det har ni vad vi serverar till gröten i min multikulturella verkstad.

Fortsätta skicka in granna teckningar till tomten. Vi ska försöka visa så många det bara går på någon av våra plattformar.

Majken Håkansson, 7 år, i Långsryd tar med sig hunden till julfesten.
Majken Håkansson, 7 år, i Långsryd tar med sig hunden till julfesten.

Tilde Stenkvist, 8 år, i Växjö laddar med klappar under granen.
Tilde Stenkvist, 8 år, i Växjö laddar med klappar under granen.

Per HägredSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons