Län

Försvarsmakten intresserad av flygfält i länet

Lidhult Artikeln publicerades
Bilden togs 1998 i samband med att Jas 39 Gripen landade på flygbasen Byholma utanför Lidhult.
Foto:Ulph Karlsson
Bilden togs 1998 i samband med att Jas 39 Gripen landade på flygbasen Byholma utanför Lidhult.

Försvarsmakten har visat intresse för att köpa tillbaka det gamla flygfältet i Byholma i Ljungby kommun, rapporterar tidningen Smålänningen.

Det är länge sedan flygfältet Byholma, utanför Lidhult i Ljungby kommun, användes som start och landningsbana för flygvapnets flygplan. Men det kan nu komma att ändras.

Åke Eliasson äger ett par av de gamla byggnaderna vid flygfältet och han berättar för Smålänningen att Försvarsmakten har visat stort intresse för området.

Han berättar för tidningen att Försvarsmakten har visat intresse för att köpa ett skogsområde på 400-500 hektar runt flygfältet, som numera ägs av statliga Sveaskog. Själva flygfältet ägs av skogskoncernen Vida och efter stormen Gudrun användes flygfältet som virkesupplag.

– De ska uppföra nya byggnader, det har jag fått bekräftat, säger han till Smålänningen.

– Någonstans måste man ju öva. Sedan ligger Byholma strategiskt väl. På kort tid kan man nå Öland och Gotland, fortsätter han.

Kommunledningen i Ljungby är dock ovetandes om Försvarsmaktens eventuella planer.

– Jag har aldrig hört talas om det och inte heller nu, när jag har hört mig för, säger kommunalrådet Magnus Gunnarsson (M) till Smålänningen.

– Det låter bra. Det skulle ju ge arbetstillfällen, säger Carina Bengtsson (C), kommunalråd.

Fortifikationsverket, som förvaltar statens egendom, vill inte kommentera Försvarsmaktens intressen i Byholma.

"Vi har ett uppdrag att köpa in lämpliga fastigheter, dvs byggnader och/eller mark runt om i landet för totalförsvarets intressen och behov. Där ingår både sekretessbelagda och öppna verksamheter", skriver de via e-post till Smålänningen.

Lars Bergström, flottiljchef vid F17 i Kallinge, meddelar till tidningen att han inte har hört talas om att Byholma flygbas ska återuppstå