Län

Politiker vill stoppa försäljning av baddräkt

Ljungby Artikeln publicerades
Sverigedemokraterna vill stoppa försäljningen av så kallade burkini. Bilden är tagen i ett annat sammanhang.
Foto:Rolf Haid
Sverigedemokraterna vill stoppa försäljningen av så kallade burkini. Bilden är tagen i ett annat sammanhang.

Sverigedemokraterna i Ljungby vill stoppa kommunens försäljning av så kallade burkinis, det vill säga baddräkter som i stort sett täcker hela kroppen.

Vid den kommunala simhallen i Ljungby finns diverse olika badkläder till försäljning. Sverigedemokraterna reagerar nu på att kommunen säljer så kallade burkinis och de kräver nu att försäljningen av plagget stoppas, rapporterar Smålänningen.

– Burkinin är en symbol för kvinnoförtryck. När Ljungby kommun tillhandahåller burkinin legitimerar man ju det patriarkala förtrycket av kvinnor, säger Dick Andersson (SD), ledamot i kultur- och fritidsnämnden i Ljungby, till Smålänningen.

– Vi lever i ett sekulärt land, religion är en privatsak som kan skötas i hemmet. Det är inget som ska styra i en simhall, de borde anpassa sig lite och inte kräva rättigheter utifrån sin religion och kultur, säger han.

Enligt Ljungby kommun kostar burkinin cirka 1 500 kronor och man har ännu inte sålt något plagg. Sverigedemokraternas skrivelse om att stoppa försäljningen har behandlats av kultur- och fritidsnämnden och ledamöterna beslutade av avslå förslaget.