Län

Regeringen vill bevara sagobygd

Ljungby/Alvesta/Älmhult Artikeln publicerades
– Det är viktigt att vi lyfter och uppmärksammar de alldeles utmärkta exempel vi har i Sverige, på hur man förvarar, bevarar och tillgängliggör vårt kulturarv. Sagobygden är ett unikt exempel på detta, säger Alice Bah Kuhnke (MP), kultur- och demokratiminister till Smålandsposten.
Foto:Montage/Smålandsposten/TT
– Det är viktigt att vi lyfter och uppmärksammar de alldeles utmärkta exempel vi har i Sverige, på hur man förvarar, bevarar och tillgängliggör vårt kulturarv. Sagobygden är ett unikt exempel på detta, säger Alice Bah Kuhnke (MP), kultur- och demokratiminister till Smålandsposten.

Regeringen nominerar Sagobygden till Unescos register över goda exempel på bevarande av immateriellt kulturarv.

Det beslutades av en enig regering på torsdagen.

Vid torsdagens regeringssammanträde beslutade regeringen att nominera Sagobygden, i Ljungby, Älmhult och Alvesta kommun, till Unescos register över goda exempel på bevarande av immateriellt kulturarv.

"Unescos konvention om tryggande av det immateriella kulturarvet syftar till att säkra respekten för och öka kunskaperna om de immateriella kulturarvens betydelse", skriver Kulturdepartementet i beslutet.

Sverige skrev på konventionen 2011 och varje år ska en kommitté titta på nya förslag att ta upp på listan. Berättarnätet Kronoberg driver Sagobygden och de har nu har vänt sig till regeringen med en förfrågan om att få Sagobygden nominerad till listan.

"Regeringen anser att Sagobygden utgör ett framstående exempel på en verksamhet som syftar till att bevara det immateriella kulturarvet. Sagobygden bör därför nomineras till Unescos register över goda exempel på bevarande av immateriellt kulturarv", skriver de i sitt beslut.

– Det är en stor sak, för både mig och hela regeringen, att kunna nominera sagobygden till Unesco. Kulturarvspolitiken är ett av de områden som vi har satt på den politiska kartan. Jag och regeringen menar att Sverige tidigare har saknat en aktiv kulturarvspolitik, säger Alice Bah Kuhnke (MP), kultur- och demokratiminister till Smålandsposten.

– Det är viktigt att vi lyfter och uppmärksammar de alldeles utmärkta exempel vi har i Sverige, på hur man förvarar, bevarar och tillgängliggör vårt kulturarv. Sagobygden är ett unikt exempel på detta.

Vad innebär det rent konkret för Sagobygden att bli nominerad och kanske till och med hamna på listan?

– Det är till viss del lite vad man gör det till. Men det innebär också att man kommer under ett visst beskydd och att man föräras en särskild plats, över platser som är av stor betydelse för inte bara Sverige, utan även världens kulturarv.

Du är ju uppvuxen inte så långt från denna plats. Har det spelat in i beslutet eller har du varit personligen engagerad i detta?

– Jag är personligt engagerad i alla kulturpolitiska frågor men självklart är det så att det småländska kulturarvet är det jag är uppvuxen med och det jag kan och känner allra bäst. Men jävsläget är inte större än att jag är svensk och kan min historia väldigt väl.

På Berättarnätet är man väldigt glada över dagens beslut.

– Vi är mycket glada över nomineringen och att regeringen värdesatt vårt mångåriga arbete med att lyfta fram det muntliga berättandet som en viktig del av vårt immateriella kulturarv, säger Per Gustavsson, en av grundarna till Berättarnätet Kronoberg, via ett pressmeddelande.

– Om vi blir upptagna på registret kommer det ge Sverige positiv uppmärksamhet, ge oss en möjlighet att dela med oss av våra erfarenheter, innebära utvecklingsmöjligheter men också ett stort ansvar. Vi kommer med glädje att följa Unescos beredningsarbete, säger Meg Nömgård, verksamhetsledare för Sagobygden.