Län

Tjuvar stormade ut ur lägenhet - kvinna och barn chockades

Ljungby Artikeln publicerades
Foto:Lars-Göran Rydqvist

När kvinnan och hennes barnbarnsbarn var på väg in i lägenheten slogs dörren plötsligt upp av två inbrottstjuvar. Nu har de fått sin dom.

17 mars i år kom den 67-åriga kvinnan hem till sin lägenhet i centrala Ljungby tillsammans med sitt barnbarnsbarn. När hon satte nyckeln i låset upptäckte hon att det inte gick. Först trodde kvinnan att hon gått in i fel trappuppgång. Plötsligt for dörren upp och ut rusade två män klädda i huva. Den ene hade ryggsäck.

Inför tingsrätten berättade 67-åringen att hon blev väldigt rädd och skrek för att påkalla grannarnas uppmärksamhet. Inne i lägenheten stöd dörrarna öppna och alla lådor var utdragna. Det visade sig senare att förövarna stulit bland annat smycken. Kvinnan sa också inför rätten att hennes sjuåriga barnbarnsbarn tagit illa vid sig och tänker mycket på händelsen.

Men tjuvarna tid i frihet blev kort. Bara några hundra meter brottsplatsen blev de stoppade av polisen. De greps och häktades senare.

Gärningsmännen, 42 och 45 år och från Göteborgstrakten, erkände brottet. Båda har ett digert brottsregister. De hade tagit sig in i bostaden genom att plocka bort låskolven med en rörtång. Orsaken till att de gjorde inbrott var att "de hade dålig ekonomi och behövde pengar för att leva", som det står i Växjö tingsrätts dom. Att valet föll just på 67-åringens lägenhet berodde bara på slumpen.

42-åringen döms för grov stöld samt brott mot knivlagen till åtta månaders fängelse. 45-åringen döms för grov stöld och grov olovlig körning även han till åtta månaders fängelse. De båda ska tillsammans betala ett skadestånd till kvinnan på nästan 20 000 kronor, varav 15 000 för stulen egendom och 5 000 för kränkning.