Län

Tranor förstör - vill ha skyddsjakt

Ljungby Artikeln publicerades
En lantbrukare Ljungby har ansökt om skyddsjakt på tranor på grund av de skador de åstadkommer. Förra året invaderade 150 tranor hans marker.
Foto:privat
En lantbrukare Ljungby har ansökt om skyddsjakt på tranor på grund av de skador de åstadkommer. Förra året invaderade 150 tranor hans marker.

Förra året invaderades en lantbrukare av 150 tranor.

Lantbrukaren utanför Ljungby ansöker nu om skyddsjakt.

Enligt länsstyrelsen är skyddsjakt på tranor ovanligt.

Bo Jonsson bedriver lantbruk på sin gård i Sommarsäte, strax söder om Ljungby. Tranorna har besökt gårdens marker varje år sedan 1960-talet. Från början kom två par om året men nu har det eskalerat och förra året invaderade uppe mot 150 tranor Bo Jonssons marker.

– När de bara var några stycken var de ett mysigt inslag i naturen och det var mest charmigt. Men nu är de ett stort problem när de äter upp stora mängder av vårt spannmålsutsäde, berättar han för Smålandsposten.

– Vi har försökt med allt för att skrämma i väg, bland annat blänkande aluminium, fladdrande sopsäckar och gaspatroner. Det funkar i en dag eller två men sen är de tillbaka igen.

Han vill nu få stopp på tranornas framfart och har därför vänt sig till Länsstyrelsen Kronoberg med en ansökan om att få bedriva skyddsjakt. Han skriver i sin ansökan att 2014 försvann utsäde på över två hektar.

Han har tidigare haft potatisodling men fick sluta då proven innehöll för mycket grön potatis, som var en direkt följd av att tranorna tagit upp potatisen.

– Tranorna är fridlysta och därför kan man inte göra vad som helst. Vi får viss ersättning för de skador de åstadkommer, men det täcker inte allt.

– Jag skulle vilja få tillstånd för att göra ett försök med skyddsjakt. Kanske kan de skrämma bort en del.

Enligt länsstyrelsen är det ovanligt med skyddsjakt på tranor i Sverige. Det har aldrig getts något tillstånd i länet och naturvårdshandläggaren Per Ekerholm tror endast tio tillstånd har gett i hela landet.

– Det är väldigt ovanligt med skyddsjakt och man måste ansöka om tillstånd eftersom fågeln är fridlyst. Men eftersom den är fredad kan man få ersättning för de skador som uppstår, säger han.

– Under förra året betalade vi ut 85 000 kronor i ersättning till drabbade i Kronobergs län. Nu har vi fått en ansökan och den ska behandlas men jag kan inte uttala mig om var vi landar.

Fakta

Tranor

Man uppskattar att det idag häckar 20 000-25 000 par i Sverige.

Den anländer i mars-april och flyttar i september-oktober.

Tusentals tranor ses varje år vid Hornborgasjön som är en arena för tranornas parningsdans.

Källa: Wikipedia

Visa mer...