Annons

Äh, USA får ta notan

Lär er att uppskatta era vänner. Det var EU:s permanente rådsordförande Donald Tusks uttalade maning till USA inför det Natomöte som inleds idag.
Ledare • Publicerad 11 juli 2018
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.

Anledningen var den amerikanske presidenten Donald Trumps signaler om räfst och rättarting kring vem som egentligen uppfyller Nato:s förpliktelser. Med undantag för de baltiska länderna är det nämligen knappt något europeiskt land som faktiskt satsar de överenskomna minst två procenten av BNP på försvaret. Man har istället funnit att det är billigare och bekvämare att lita på den amerikanska närvaron.

Annons

Man åker snålskjuts, helt enkelt.

Tysklands förbundsordförande Angela Merkel är en central gestalt in detta. Tusks ord är en varierad av upprepning av hennes uttalande för ett år sedan, på det dåvarande G7-mötet i Italien: Hon förklarade då att ”vi européer måste i sanning ta vårt öde i egna händer” med adress till USA:s president Donald Trump som redan då gjort klart att han inte längre tänkte acceptera att alla andra lät USA dra Nato:s ekonomiska lass.

Foto: Geert Vanden Wijngaert

Merkels reaktion inför Trumps (och tidigare USA-presidenters) fullt rimliga hållning var alltså ett slags offentlig martyrpose, som om Tyskland och de andra snålskjutsstaterna övergivits av en svekfull allierad på andra sidan Atlanten.

Till saken hör att Tyskland, Europas största ekonomi, knappt har ett försvar värt namnet. Precis som i Sverige har man under en lång tid låtit försvaret förfalla för att få en snyggare statsbudget att vifta med inför allmänheten. Merkel har kunnat göra detta under fast förvissning om att amerikanska skattebetalarna skall bära de tyska väljarnas börda. Men nu är det alltså slut med det. Trump har skrivit ett personligt brev till utvalda europeiska ledare som är särskilt framträdande snålskjutsåkare, däribland Angela Merkel, där han framhåller att "det börjar bli allt svårare att rättfärdiga för det amerikanska folket att vissa länder inte delar Natos kollektiva börda, medan amerikanska soldater fortsätter att offra sina liv utomlands".

Detta bemöter alltså de europeiska Natoländerna med förnekelse, småaktighet och ren fientlighet. Självrannsakan och erkännsamhet lyser med sin frånvaro.

Trump är nu inte känd för att vara subtil, men i det här fallet är det rent sakligt Donald Tusk som är rent ut sagt fräck. Som svar på Trumps krav att kostnaderna skall vara rättvisa svarar Tusk alltså vänskapen därmed står på spel. Men vilken vänskap? Det är faktiskt inte särskilt vänskapligt att ständigt låta kompisen ta notan.

För Sveriges del borde skådespelet vara en läxa. Det finns inga smitvägar till säkerhet. Ett Natomedlemskap kostar, minst två procent av BNP. Det exceptionella tillstånd som rått hittills, att USA låter sig utnyttjas, är över. Det finns i slutändan ingen annan än de egna medborgarna som betalar för försvar av fred och frihet.

Fredrik HaageSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons