Annons

Ansade idéer

Moderaternas bearbetning av skatteförslaget visar på spänningen mellan ideologi och praktik i partiet.
Publicerad 19 oktober 2019
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.

När Moderaterna under helgen samlats till partistämma i Västerås är det inte bara partikamrater som möts utan även olika perspektiv på hur man bäst driver politik. Detta blev uppenbart i fredagens debatt om ungdomsförbundets förslag om att partiet skall verka för avskaffandet av den statliga inkomstskatten.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Det kan vara svårt att se med andras blick på välfärden. De delar som kan se irrelevanta ut för en ungdomspolitiker kan vara avgörande för samma person fem eller femtio år senare i livet. Visst går det att minska åtagandena, men förankringen i väljarkåren måste vara bergfast om man inte vill göra sig av med inflytande.

Annons

Ett tag såg det ut som att ungdomsförbundet hade med sig stöd från tunga länsförbund och att partistyrelsens linje om att besvara, ignorera, förslaget skulle utmanas. Representanterna från ungdomsförbundet var många och entusiastiska när de förklarade det ideologiskt stringenta i att ta bort skatten som läggs på nästan tjugo procent av den arbetande befolkningen.

Och det märktes att motdebattörerna inte var intresserade av en ideologisk sammandrabbning, man står ju på samma sida. Istället talades det om, säkert som en kvick passning till Socialdemokraterna, att Moderaterna är ett reformistiskt och inte revolutionärt parti. Moderaterna har länge präglats av en spänning mellan ideologi och praktik.

Långa perioder i opposition har varit ett gynnsamt växtklimat för ideologer med målet att samla de trogna och upprätthålla en borgerlig världsbild. Regeringsåren från 2006 till 2014 inleddes därför med en explosion av reformer som syftade till att måla om Sverige från rödgrått till Alliansens orangeblåa färger. Men reformtakten avtog efter valet 2010 och flera av de ideologiskt viktiga frihetsreformerna visade sig ha baksidor som har krävt politisk beskärning.

Denna erfarenhet, och den som finns samlad från Moderatledda kommuner som Växjö, behöver partiet bygga vidare på. Förvaltarskap och omsorg är avgörande ledord för den som vill vinna långsiktigt inflytande och få möjlighet att formge sin omgivning.

Moderatstämman beslöt att samla sig kring en sänkning av den statliga inkomstskatten och en höjning av dess brytpunkt. Det är en mindre ideologiskt renlärig linje men den kommer ändå att hjälpa de specialistsjuksköterskor och andra erfarna yrkespersoner som tjänar närmare fyrtiotusen kronor i månaden. Det kommer rimligen också göra partiet mer intressant för större väljargrupper.

Jacob SidenvallSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons