Arena på hal is

Ledare Artikeln publicerades

I Tingsryd diskuteras behovet av en ny ishall. Exemplen från andra kommuner avskräcker.

Säg den som inte gillar hockey. Ja, ok, nog finns de också.

Oavsett ens grad av entusiasm inför en av Sveriges populäraste sporter, så kan man fundera över förslaget att bygga en ny ishall i Tingsryd.

Det är fullt förståeligt att det finns önskemål om att bygga en ny arena. Den nuvarande, Nelson Garden Arena - tidigare Dackehallen - byggdes 1969. Den är snart femtio år gammal, och har med andra ord några år på nacken. Som flera har påpekat så har den lappats och lagats under åren. Tids nog kommer det bli nödvändigt att byta ut den.

Tingsryds AIF - som spelar i Hockeyallsvenskan, den näst högsta nivån i svensk ishockey för herrar - förtjänar en god ishall att spela i. Tingsryds AIF har också själva framfört önskemål om just en ny arena.

Att det skulle uppskattas av samhället i stort är säkert. Även det lokala näringslivet kan ha intresse i frågan.

Till syvende och sist är det ett beslut för Tingsryds kommun, som äger Nelson Garden Arena.

Kommunstyrelsens ordförande Mikael Jeansson (S) är beredd att gå till val med löftet om en ny ishall. Valrörelsen har alltså satt igång. Man gör alltid gott i att komma ihåg att det är valtider när frikostiga löften börjas ges från diverse partier.

För det är ingen billig sak att bygga en ny arena.

Runt om i riket har kommuner med stor förhoppning investerat jättebelopp i nya arenor: den så kallade arenafebern. Projekt som alltför ofta har urartat: kostnaderna har skenat iväg, långt bortom vad som kalkylerats, och intäkterna från till exempel marknadsföring har inte levt upp till förhoppningarna.

Dessutom tillkommer ytterligare kostnader för fortsatt underhåll.

Då har kommunerna stått där besvikna, samtidigt som de haft ont om pengar till sin kärnverksamhet: vård, skola och omsorg.

Att så skulle kunna bli fallet även i Tingsryd, är inte en omöjlighet. Skillnaderna i intäkter för tv-rättigheter är enorma mellan Svenska hockeyligan och Hockeyallsvenskan, i vilken Tingsryds AIF spelar. Man kan alltså inte förvänta sig ett guldregn tack vare en ny arena. Kommunen har också tidigare behövt lägga ned både ett äldreboende och en skola, såväl som flera bibliotek.

Man tycks alltså befinna sig i en liknande situation som de kommuner som tidigare har satt sitt hopp till nya arenor. Det stämmer till eftertanke, och manar till försiktighet.

En dag kommer nog en ny ishall kunna byggas, och det vore välkommet. Men prioriteringarna skulle skava om det sker nu, samtidigt som man har lagt ned både skola och äldreboende.