Annons

Bättre beredskap är möjlig

Den stora branden i Västmanland hade i går förstört mer än 17 000 hektar skog. Mycket av skogen i området är mindre innehav som ägs av privatpersoner som nu gör stora förluster. Ur det perspektivet liknar branden i Västmanland stormen Gudruns framfart i våra trakter.
Ledare • Publicerad 7 augusti 2014
HKP 4 fyller sin brandtunna under skogsbrand 2008. Idag står helikoptern på museum och dess förmåga har inte ersatts.
HKP 4 fyller sin brandtunna under skogsbrand 2008. Idag står helikoptern på museum och dess förmåga har inte ersatts.Foto: Johan Nilsson / TT

En annan likhet är mellan branden och stormen är att den kan få politisk betydelse. De folkvalda hamnar i ett dilemma. Ska de åka ut och visa sitt stöd, och därmed beskyllas för att göra poänger av branden? Eller ska de följa regelverken och överlåta åt myndigheterna på lokal och regional nivå att avgöra när nationellt stöd behövs, och därmed riskera att beskyllas för att rulla tummarna?

Miljöpartiet är de som hittills gjort störst sak av branden. De kallade till presskonferens och menade att Sverige nu måste köpa brandflygplan av den typ som kommer till vår undsättning från Sydeuropa. Pengarna skulle tas från moderniseringar av jaktflyget.

Annons

Det vore en oklok idé. Bränder av den här storleken drabbar sällan Sverige. Vad som däremot ökat under senare år är incidenter där främmande makt kränker våra gränser och vi behöver konkurrenskraftiga jaktflygplan för att avvisa dem. Det går inte att som MP ställa civila och militära försvarsbehov emot varandra. Men vad man kan göra är förstås att slå två flugor i en smäll.

Brandflygplanen skulle stå utan användning större delen av tiden. Då vore det klokare att utrusta nya Försvarsmaktens helikoptrar med vattentunnor så att de kan delta brandbekämpning. Så var det tidigare. Fram till försvarsbeslutet 2004 hade Försvarsmakten ansvar för sjöräddning. Helikoptrarna som användes var av modellen HKP 4, vertol- eller ”bananhelikopter” som en del av oss säger. De fungerande också utmärkt till att släcka bränder. Både besättningar och staber var övade på uppgiften.

Kanske hade vi redan tidigare haft många bränder i samma klass som den som drabbat Västmanland, om det inte vore för samhället då hade stöd trotjänarna i form av vertolhelikoptrarna.

Försvarsmakten håller på att ställa om sin helikopterförmåga. HKP 4 är borta, HKP 10 som också kan bära brandtunna håller på att fasas ut. De nya modellerna som ska ersätta har inte utrustats för att kunna bekämpa bränder. Enligt flera av landets försvarsbloggare skulle de nya helikoptrarna kunna förses med brandtunna. Det vore också det enklaste sättet att se till att landet får en bra förmåga att vattenbomba, utan att behöva köpa in helt nya system.

Ett land med stora avstånd, mycket väglös terräng och stora värden av skog bör ha egna statliga resurser för att släcka bränder från luften.

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons