Bra med granskning

Ledare Artikeln publicerades
Kommunchefen Monica Skagne vill kunna ta hjälp av polisen för att granska föreningsbidragsansökningar, en välkommen satsning.
Foto:Lena Gunnarsson
Kommunchefen Monica Skagne vill kunna ta hjälp av polisen för att granska föreningsbidragsansökningar, en välkommen satsning.

Förra veckan kunde vi läsa att Växjö kommun vill kunna höra sig för med polisen om personer som söker föreningsbidrag har kriminella eller extremistiska baktankar med bidragspengarna.

Målet är att polisen skall kunna söka på de involverades personnummer och tipsa kommunen ifall de hittar något som avviker. För att personer med ljusskygga avsikter inte skall gömma sig bakom närstående vill kommunen även att föreningsbildarnas anhöriga skall kunna granskas.

Förslaget framstår som svårt att få igenom. Sekretess mellan myndigheter har redan visat sig vara ett stort problem för att upptäcka terrorister och extremister. Dessutom är polisen i Kronoberg redan hårt ansatt av polisbrist och omfördelningar till Malmö.

Det är dock lovvärt att kommunen tar detta initiativ. Det finns många skräckexempel på när kommunala bidrag utnyttjas till samhällsnedbrytande verksamheter. Hur är det då med förutsättningarna? Polisen har ännu inte velat uttala sig och nuvarande regler och polisbrist gör att det ser mörkt ut. Helt nattsvart är det dock inte.

Den liberala Tankesmedjan Timbro har i dagarna lanserat sin webbtidning Smedjan och inleder med ett granskande reportage. Det är Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor som satts under lupp. Myndigheten delar varje år ut hundratals miljoner kronor till ungdomsföreningar och i de flesta fall går pengarna till legitim verksamhet.

För att få bidrag måste man som förening skriva under på grundläggande demokratiska värderingar. Trots detta har myndigheten utnyttjats av ickedemokratiska krafter.

Smedjans granskning visar att föreningen Sveriges Förenade Muslimer under flera år fått finansiering av myndigheten trots att den vid upprepade tillfällen anordnat seminarier med misogyna, homofoba och antisemitiska talare. Man har också haft talare som senare anslutit sig till IS i Syrien.

När MUCF till slut tillsatte en granskning nöjde man sig med att träffa företrädare för föreningen och ställa frågor till dem. Efter granskningen fick SFM ytterligare bidrag.

Det skulle inte krävas mycket för att genomföra en bättre granskning än den ansvariga myndigheten. Det hade räckt med att söka upp klipp från föreläsningar som skett i föreningens regi eller med talare som bjudits in av föreningen.

Den pinsamt slappa granskningen är anledningen till att Växjö kommuns initiativ kan bli fruktbart. Bara en något höjd tröskel skulle kunna innebära att extremister förvägras skattepengar.

Finansminister Magdalena Andersson (S) gjorde för ett tag sedan en stor sak av att terrorister utnyttjat assistansersättningen för att finansiera resor till kriget i Syrien och Irak. Hon sa att det är "den värsta typen av brott mot välfärdssystemet". Kanske borde hon titta närmare på föreningsbidragen och granskningen av föreningar.

I Sverige finns en tradition av föreningsliv och folkrörelser. Staten uppmuntrar att unga och gamla hittar organiserade former för sin samvaro och sitt engagemang. Det är dock uppenbart att detta utnyttjas av personer som inte är intresserade av att bli en del av samhället som ger dem pengar.

Det är hög tid att ställa krav.