Annons

Bråttom med högre tillväxt

Den globala tillväxten ser ut att bli lägre framöver än vad tidigare prognoser pekat på. Samtidigt har Sverige idag den lägsta tillväxten per capita av alla EU-länder. När klockan nu tickar mot nästa lågkonjunktur är detta signaler att ta på allvar. Tillväxten måste upp i närtid, om inte annat för att lågkonjunkturens obönhörliga fall ska bli kortare och landningen mjukare.
Ledare • Publicerad 24 september 2018
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.
Den ekonomiska samarbetsorganisationen OECD varnar för lägre tillväxt.
Den ekonomiska samarbetsorganisationen OECD varnar för lägre tillväxt.Foto: Britta Pedersen

I slutet av förra veckan presenterade den ekonomiska samarbetsorganisationen OECD en ny global tillväxtprognos med dystra förtecken och en ekonomisk inbromsning som budskap. Visst är faktaspäckade artiklar från Dagens Industri eller Svenska Dagbladets näringslivsbilaga lätt att bläddra förbi i en gäspning. Men i grund och botten är OECDs budskap både jordnära och mycket handfast: den globala tillväxten blir sämre framöver. Det kommer att få konsekvenser, inte bara för industrin utan i allra högsta grad för vanliga svenskar. För ett litet exportberoende land som Sverige betyder det helt enkelt att om vi inte klarar av att stärka vår konkurrenskraft framöver kommer vi väldigt snart få mindre pengar att röra oss med.

I en kommentar till OECD-prognosen från Svenskt Näringsliv påpekas att Sveriges nuvarande konkurrenskraft hittills räddats av en fallande krona som har gett stöd till vår export. Samtidigt har kostnaden för att anställa i Sverige ökat i en högre takt än vad produktivitetsutvecklingen tillåter.

Annons

Kort sagt; det som gör att våra företag trots stora löneökningar klarar av att ha internationellt konkurrenskraftiga priser, är att kronan är så svag. Det är knappast en trygghet att vila sig mot.

De varningssignaler om svensk konkurrenskraft som Svenskt Näringsliv skickar behöver tas på allvar. Tillkommer gör att Sveriges tillväxt nu, på toppen av en högkonjunktur, ligger på mindre än en procent per år. Hur illa kommer det bli när lågkonjunkturen kommer?

Den övergripande målsättningen för kommande regering måste vara att snabbt få upp tillväxten innan lågkonjunkturen kommer. Annars riskerar vi åter drabbas av minussiffror, vilket betyder att vi alla blir fattigare och samhällsproblemen som redan nu förefaller stora kommer förvärras avsevärt.

Om ingenting görs är det därför mycket som talar för att krisen kan bli djup och utdragen. Vad behöver då göras för att skapa denna tillväxtökning? Strukturreformer av bostads- och arbetsmarknaden, konkurrensutsättning av offentlig verksamhet och kanske framför allt sänkta skatter för både enskilda och företag.

Vi behöver få fler hjul att snurra i svensk ekonomi för att bättre fördela det tryck som kommer uppstå när hjulen i den kommande lågkonjunkturen börjar röra sig saktare. Det är allvar nu. Sverige kan inte vänta in nästa kris och hoppas på det bästa. Vi behöver en regering som prioriterar tillväxt framför skattehöjningar.

Dag ElfströmSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons