Brottningsmatch som avgör 2018

Ledare Artikeln publicerades
2 bilder
Foto:Noella Johansson/TT

Förmodligen stärkta av den till synes orubbliga ställningen i opinionen annonserade Sverigedemokraterna igår en skärpning av kraven inför det parlamentariska bollhav som valet 2018 allt tydligare ställer i utsikt. Nu tänker man minsann inte längre rösta på Anna Kinberg Batra som statsminister. Inte om man inte ges någon form av inflytande, i realiteten får sätta sig i förhandlingar med Alliansen.

Liberalernas Jan Björklund meddelade snabbt att det i så fall inte blir någon alliansregering av en röst på Sverigedemokraterna. Mycket talar för att Liberalerna kommer att hålla fast vid denna inställning ganska länge under talmansrundor och voteringar. Men kommer de att hålla fast vid det ända tills alla andra teoretiska möjligheter än fortsatt s-styre är uttömda? Det verkar åtminstone för dagen vara frågan som avgör om riksdagsmandaten till slut tippar över till fördel för Stefan Löfven eller för Anna Kinberg Batra. Svaret kan mycket väl vara ja.

Men Centern, det andra partiet som nu uppvaktas av Socialdemokraterna, kommer knappast vara plåtmagade nog att stå som garanter för en ny Löfvenregering när det till slut är dags att bestämma sig. Men för all del, vem kan sia om Centern?

Sedan är det en annan fråga hur pass klokt det är av Sverigedemokraterna att höja insatserna och binda upp sig så här långt före valet. Högmod går före fall. Men att huvudkonkurrenten Moderaterna har fått än mer att bita i står klart.

Anna Kinberg Batra fortsätter envist på sin nyutlagda kurs. När hon i går talade inför partiets förtroenderåd distanserade hon sig – och sitt parti – återigen från den politik som fördes fram till förlusten 2014. Det gör hon helt rätt i. Andra alternativ existerar inte i det fallet.

Integrationsplikt heter den senaste skärpningen av Moderaternas nya realistiska profil som Kinberg Batra presenterade. Man ställer en serie krav på deltagande i integrationsfrämjande utbildningar: krav att delta i 100 timmars samhällsorientering, krav på att nå grundskolekompetens, krav på deltagande i svenskundervisning för att få permanent uppehållstillstånd och krav på aktivitet för att få försörjningsstöd. Över huvud taget krav på kunskap om Sverige och erkännande av grundläggande samhällsvärderingar.

Eller, som Kinberg Batra kanske inte så elokvent sammanfattade det: ” Krav, krav, krav, krav”.

Detta för att ta tillbaka väljare från Sverigedemokraterna. Och därmed också, i andra ledet, stärka hela alliansblocket. Samtidigt som Sverigedemokraterna lika målmedvetet arbetar för att sabotera operationen.

Mycket av svensk politik avgörs av hur denna brottningsmatch till slut faller ut. Förhoppningsvis fäller moderaternas vilja och uthållighet till slut avgörandet.

Citat: Integrationsplikt heter den senaste skärpningen av Moderaternas nya realistiska profil som Kinberg Batra presenterade.