Dags att votera, Norlén

Ledare Artikeln publicerades
Foto: Henrik Montgomery/TT

Nya samtal med talmannen således. Sonderingar, samtal eller överläggningar. Det får kallas vad som helst bara det inte är vad grundlagens anda och bokstav föreskriver, nämligen en skyndsam process mot statsministeromröstningar i kammaren.

Det har nu gått tre månader sedan valet. Vi har haft ett antal dagar med direkta regeringsförhandlingar mellan de parter som hade en enbart smal chans att formera ett alternativ till den kristerssonska regering som röstades ned för några veckor sedan. Det gick inte. Det har pratats och resonerats ned till skrapbotten. Ändå vill talman Andreas Norlén fortsätta dricka kaffe istället för att tvinga ut olika regeringsalternativ till prövning i riksdagen.

Varför? Ett tänkbart svar är att det har att göra med att talmannen bara för några veckor sedan satt som moderat riksdagsledamot. Psykologiskt går det att förstå om han är ivrig skydda sig från kritik mot att vara partisk till förmån för sitt eget parti. Däri kanske man skall se anledningen till denna extrema försiktighet, för att inte säga långsamhet. Ju längre tid allt tar, desto svårare att anklaga Norlén för att agera partiskt. Eftersom det inte alls är omöjligt – det hör till och med till det troligas sfär – att Ulf Kristerssons M+KD-regering kan komma tillbaka för ett nytt voteringsförsök, kan man tänka sig att denna aspekt blir desto viktigare för Norlén.

Men den är enbart viktig för Andreas Norlén, ingen annan.

I ett sådant här läge är det ur alla andra aspekter orimligt att fortsätta med de eviga samtalen. Processen håller på att lämna de former som Sveriges grundlag förutsätter. Att grundlagen är (så illa) skriven att den ändå tekniskt öppnar för denna segdragenhet är en annan sak.

Om inte annat så åtminstone av respekt för grundlagen är viktigt att skeendet nu tvingas mot ett avgörande i form av skarpa statsminsteromröstningar varav vi enbart sett en av grundlagens stipulerade fyra innan extra val skall utlysas. Norlén kan tvinga ut partiledarna på banan. Han kan i tur och ordning låta votering ske om Stefan Löfven, Annie Lööf och sedan Ulf Kristersson igen. Oavsett vad dessa själva tror om sina möjligheter. Faller alla så blir det extra val.

Men han vill inte trycka på den knappen. Han vill nämligen inte ha extra val. Norlén har deklarerat att han inte vill gå till historien som den talman som inte fick ihop en regering.

Men som vi skrivit tidigare: det är inte talmannens uppgift att skydda riksdagen mot extra val. Det finns inget i hans tjänstebeskrivning som antyder något sådant. Om partiernas positioner är så fastlåsta att det inte går att bilda en regering – och enda sättet att verkligen pröva det är att gå till statsministervotering – då är extra val den i lag föreskrivna utgången. Det finns ingen grundlagsparagraf som behandlar problemet med talmannens eftermäle.