Dold skandal rullar vidare

Ledare Artikeln publicerades

En av valrörelsens största skandaler rullar vidare. Igår presenterade Moderaterna resultatet av den utredning de låtit genomföra kring Socialdemokraternas arabiskspråkiga lögner om dem och Sverigedemokraterna som nu rusar runt på sociala medier.

STOCKHOLM 20180818
Foto: Sören Andersson/TT
STOCKHOLM 20180818

Det är värt att påminna om bakgrunden: flera socialdemokratiska företrädare blev påkomna med att dela en arabisk text på nätet riktad till invandrare där man listade ett antal lögnaktiga påståenden om moderat och Sverigedemokratisk politik, såsom att dessa ville stänga muslimska kyrkogårdar och annat i samma stil. Socialdemokraterna centralt slog ut med händerna och beklagade – under det att texten spreds vidare som ett virus på nätet.

Företaget PWC har följt de digitala avtrycken och sett att ursprungskällan är ett konto vars företrädare påstår sig vara från Kuwait. Men där upphör spåren bakåt. I Sverige var sista spåret ett konto i Alingsås kallat Islamiskt center i Alingsås.

Det finns alltså frågetecken kvar som bör rätas ut. Det ligger inte bara i de angripna partiernas intresse. Det är naturligtvis av allmänintresse att detta sorts rena sabotage mot svensk valprocedur blottläggs så att samhället kan hitta instrument att försvåra liknande operationer i framtiden. Och inte minst. Hur spridda i den socialdemokratiska partiapparaten är trådarna?

Det finns också en annan fråga av hög vikt i detta: Varför har Moderaterna överhuvud taget varit tvungna att själva ägna resurser till att utreda ofoget? Varför har inte någon av alla Sveriges nyhetsredaktioner med de extra valresurser som har satts till sett det värt att nysta i härvan? Det är illavarslande om mediernas nyhetsvärdering reduceras till en-dag-i-taget-intresse för att valrörelsetempot är så pass högt. Att hålla ett enskilt parti mot väggen under ett längre skede är heller inte att försaka objektiviteten. Finns det anledning så finns det anledning.

Åtminstone har det varit befogat att ställa enkla men tydliga frågor till Stefan Löfven med anledning av detta: När ber ni Moderaterna och Sverigedemokraterna om ursäkt? Vad gör ni för att förhindra vidare spridning av desinformationen? Hur går ni tillväga för att nå så många mottagare som möjligt och se till att dessa får korrekt information?

Löfven har sluppit dessa frågor. Följaktligen har han inte bett om ursäkt, inte försökt förhindra spridning och inte korrigerat lögnerna.

Han är inte intresserad av det eftersom fulspelet lönar sig, vilket Strömmer tvingas tillstå: ”Vi får rapporter från valarbetare som får de här påståendena mot sig eller märker att människor inte vill tala med Moderaterna”. Om detta slags desinformationsarbete lönar sig och det inte betingar någon sanktion eller politiskt pris, vad säger det om framtida svenska valrörelser?