Annons

Ekomat räddar inte klimatet

Enligt nya vetenskapliga rön är ekologisk mat dåligt för klimatet. Det något överraskande beskedet kan förhoppningsvis föranleda en mer nyanserad inställning till ekologiska produkter.
Ledare • Publicerad 15 december 2018
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.
Visst har ekologisk mat fördelar - men det finns också nackdelar.
Visst har ekologisk mat fördelar - men det finns också nackdelar.Foto: Janerik Henriksson/TT

En ny internationell studie som publicerats i den ansedda vetenskapstidskriften Nature visar att ekologisk mat paradoxalt nog har en betydligt värre inverkan på klimatet i jämförelse med vanlig mat.

En av författarna bakom studien är svenske docenten Stefan Wirsenius, vid Chalmers tekniska högskola i Göteborg. I Sveriges Radio förklarar han att ekologisk matproduktion tar mer mark i anspråk än konventionell sådan för att lyckas producera samma mängd livsmedel. Följden blir därmed att mer skog måste avverkas, vilket när marken blir åkermark istället för att skogen återplanteras, leder till att högre halter av koldioxid släpps lös i atmosfären.

Annons

Och det rör sig inte direkt om några försumbara skillnader. Enligt dessa beräkningar har till exempel ekologiskt vete sjuttio procent större påverkan på klimatet än konventionellt vete. För ekologiska ärtor rör det sig om femtio procent större påverkan.

Nog är det ”en obekväm sanning” för den hipster som iförd sina klimatsmarta kläder mumsat på ekologiska sojaburgare och sörplat i sig tillhörande havredryck i tron att allt som låter miljövänligt per automatik bidrar till att rädda världen från den åstundande apokalypsen. I stället har man alltså snarare påskyndat den. Där kan man snacka om skäl för klimatångest.

Men att ekologisk mat alltså inte räddar jorden från undergången betyder långt ifrån att den skulle vara värdelös. Den ekologiska maten har andra fördelar och värden som kvarstår. Du slipper fortfarande bekämpningsmedel, vilket många säkert finner en tröst i.

De ekologiska lantbruken har också, enligt Jordbruksverket, tydliga fördelar för djurens välfärd; bland annat innebär det ökade livsutrymme som krävs att djuren lever ett bättre liv. Många småskaliga ekologiska gårdar har också en större bredd i sin produktion, vilket leder till större biologisk mångfald.

Lägg därtill fördelarna med att handla svenskt. Oavsett om det är konventionellt eller ekologiskt följer svenskt jordbruk och svensk djurhållning en högre standard jämfört med internationella konkurrenter.

Flera etiska aspekter bestå alltså, alldeles oavsett hur det ekologiska lantbruket påverkar klimatet.

Låt oss inte heller glömma betydelsen för lokalsamhället. Att handla närodlat gynnar hembygdens lantbrukare, vars verksamhet träffande har beskrivit som ett levande kulturarv. Kronobergaren kan med gott samvete fortsätta handla småländsk skinka till julbordet.

Men kom ihåg att det alltså inte nödvändigtvis är odelat positivt. Ät för all del ekologiskt, men intala dig inte att det sker för klimatets skull. Inte alla trender som målas upp som klimatsmarta lever upp till deras rykte. Allt är inte grönt som grönskar.

Thomas HermanssonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons