En bitter oktoberfest

Ledare Artikeln publicerades

När klockan närmar sig tolv på torsdagen samlas turister och strosande Münchenbor på Marienplatz för att vänta på det vackra klockspelet från rådhusets torn. Ett politiskt parti gör dem sällskap: de gröna. De tyska miljöpartisterna är de enda som syns bedriva valrörelse på Münchens centrala gator och torg denna förmiddag.

Det ger en god bild av den politiska förändringen i Bayern inför söndagens betydelsefulla delstatsval. I Bayern har det regionala kristdemokratiska partiet CSU med något enstaka undantag styrt med egen majoritet sedan det andra världskriget. Nu går systerpartiet till Angela Merkels CDU mot ett stort nederlag. De flesta partier i Europa skulle jubla om de fick kring 38 procent – där CSU kan landa på söndag - men för det parti som blivit ett med framgångsrika Bayerns politik är det en katastrof.

Det politiska Tyskland som varit symbolen för europeisk stabilitet skakar under året. Och skälvningarna i Berlin blir till en jordbävning i Bayern som håller på att rasera det mest stabila europeiska politiska huset av alla, de regionala kristdemokraterna i CSU, kristliga sociala unionen. De bayerska kristdemokraterna brukar beskrivas som Europas mest framgångsrika konservativa parti men efter det att migrationen och det främlingsfientliga AFD hamnat i debattens centrum har CSU valt en hårdför migrationspolitik, infört nya polislagar och prioriterat kulturella värden.

Inne i delstatsparlamentet möts besökaren av ett stort krucifix. Ett mindre kors möter också besökaren vid CSU:s partihögkvarter. I somras drev även ministerpresidenten Marcus Söder igenom en lag om kors vid olika offentliga lokaler.  Katolicismens starka ställning i regionen var en orsak till att en stor del av befolkningen vände ryggen åt nazismen – trots att Hitler inledde sin politiska bana i delstaten. Bayern har därför ett arv av tolerans och solidaritetsvärderingar - som uttrycks i bokstaven s ”sociala” i CSU  - och som också underlättat omvandlingen av jordbruksregionen till en av världens rikaste industri- och IT kluster. ”Laptop och lederhosen” som uttrycket lyder i regionen.

Men korslagen fungerade inte som en historisk  parallell till korset som regionalt motgift mot nazismen utan som ett exkluderande uttryck för kultur och tradition, som också fördöms av kyrkoledare med argumentet att korsets symbolik förminskas.

Angrepp på storebror CDU har tidigare i historien stärkt CSU:s identitet och självkänsla. Denna gång försvagas hela familjen av kritikstormen från München.Kritiken har inte hejdat väljarströmmarna till extrema AFD och de gröna som framstår som en motpol växer. Först under valrörelsens slutskede hörs ett mildare tonläge. Men då ser det ut att vara för sent.Det skålas och dricks i de stora centralt belägna där personal i traditionella kläder bär skummande sejdlar. Oktoberfestkänslan sitter kvar i väggarna även om den formella festen är avslutad. Men den politiska baksmällan kan bli ovanligt lång – det svaga ölet till trots.

CSU har sig själva att skylla, men framgångarna för AFD är också ett exempel på hur extrema partier kan växa när storkoalitioner mellan politiska huvudmotståndare  -i detta fall på nationell nivå – ger dem rollen som opposition. Något att också tänka på för dem som i Sverige förordat en lila koalition mellan socialdemokrater och moderater.