En hyllning till okunskapen

Ledare 2012-02-23 | Uppdaterad 2012-02-23

Den så kallade konstnären Elisabeth Ohlson Wallin blev så oerhört provocerad av Carema-skandalen, av vanvården och girigheten att hon bestämde sig för att i ett fotomontage placera statsminister Fredrik Reinfeldt med neddragna byxor iförd en läckande blöja.Bilden publicerades först i den socialdemokratiska tidskriften Tiden. Liksom i Expressen, där konstnären uttalar sig om att den "förmodligen" är kränkande för Fredrik Reinfeldt.

Ohlson Wallin har byggt sin karriär på att utmana föreställningar kring sexualitet och religion med sina uppmärksammade utställningar Ecce Homo och Jerusalem. Men obscen konst har inget annat inneboende värde än just det obscena. Och det är i den traditionen man kan placera Ohlson Wallin. När provokationen inte längre uppfyller sin funktion, finns det heller inget av värde kvar. Återstår gör därför att återigen försöka framkalla starka känsloreaktioner i syfte att hamna i rampljuset.
Nu är den uttalade ambitionen att skapa en debatt om hur vi behandlar äldre människor. Det är ett angeläget tema. Men det hon säger är en annan sak än det hon gör.
Bilden, som inte är realistisk, bör heller inte tolkas realistiskt. Den är framförallt en hyllning till den okunskap som präglat mediernas skandalrapportering kring vanvård i äldreomsorgen och där blöjor kommit att bli en slags symbol.

Men att blöjor, det vill säga inkontinensskydd, vägs under en kort period har inget att göra med girighet eller besparingar. Skälen att blöjor under ett par dagar provas ut bottnar i att det ska vara bekvämt och värdigt för den äldre. Med rätt skydd kan man exempelvis sova en hel natt utan det blir blött i sängen.

Ohlson Wallin visar med sin ”konst” att hon står närmare tabloidernas skildringar än de människor som arbetar inom och är beroende av äldreomsorgen. Det är kanske det mest provocerande i hennes fotomontage. I den meningen har fler än Fredrik Reinfeldt anledning att känna sig kränkta.

Till sitt försvar kan hon alltid hävda att det förekommer vanvård och att Fredrik Reinfeldt som statsminister är ytterst ansvarig för det. Men det är mycket långsökt, och vittnar mest om hennes egen politiska agenda och förakt för människor som inte delar den.

Det är en sak att gå till storms mot religiösa normer och föreställningar. Det tillhör den troende människans liv att bli hånad och förnedrad. En annan sak är att vanhedra en folkvald statsminister. Konstnären som låg så rätt i tiden tycks ha hamnat ur led. Och mycket riktigt, bilden förändras när man betraktar den. Det är inte Fredrik Reinfeldt man ser iklädd en läckande blöja, utan Elisabeth Ohlson Wallin.Läsarkommentarer - policy

På smp.se kan läsarna genom läsarkommentarer tycka till i de flesta frågor, både om det som finns på sajten och sådant som engagerar i nyheter och reportage. Smp.se:s ansvarige utgivare har juridiskt ansvar för innehållet i kommentarerna. Därför kommer vi ta bort kommentarer som bryter mot våra regler, kommentarer kan raderas, helt eller delvis. smp.se kan också välja att stänga av möjligheten att kommentera vissa artiklar.

Så här vill vi att det ska fungera:

* Vi ser helst att inläggen undertecknas med ditt namn.

* Vi värdesätter snabba och raka inlägg, därför får kommentarer till artiklar max vara 700 tecken.

* Ditt inlägg ska ha en vänlig, civiliserad ton och hålla sig till ämnet.

* Debattspråket är svenska.

* Länkar och bilder accepteras, men leder de till olämpligt eller ovidkommande innehåll plockas de bort.

* Din kommentar kan komma att användas i andra sammanhang på smp.se eller i papperstidningen.

Det här vill vi slippa:

* Inlägg som kränker andra personer. Respektera andras uppfattning.

* Kommentarer om etnisk grupp, kön, sexuell läggning, politisk tillhörighet, yrke eller religion om det saknar betydelse i sammanhanget.

* Stötande uppförande som obscena ord eller sexistiska yttranden.

* Inlägg som är obegripliga eller av nonsenskaraktär.

* Hot, trakasserier eller lögner.

* Utpekande av andra personer som brottslingar.

* Uppmaningar till brottslig verksamhet.

* Kommersiella budskap. Vill ni annonsera, ta kontakt med vår annonsavdelning.

* Material som skyddas av upphovsrättslagen. Du får alltså bara bidra med sådant som du själv har skrivit, har upphovsrätten till eller fått tillstånd att publicera.

Disqus


huvudnyheter just nu

TV: Powerplay - med allt om allettan

Sport [Uppdaterad i går 16:01]

I julveckan drar allettan i gång. Troja och Tingsryd är favoriter enligt Daniel Enestubbe. "Det finns två vinnare, resten är losers", säger han i veckans Powerplay. Vi pratar även SHL-hockey och ni möter Växjö Vipers tränare Niklas Nordén inför omstarten i SSL-innebandyn.

 Nyheter

TV: Smålandsposten Nära 17 december


Tjänstgörande webbredaktör

Har du hört någonting som vi borde skriva om?
Tipsa oss!

0470-770645

Anna Fritzén
anna.fritzen@smp.se
Telefon: 0470-77 06 45


Nyheter

Lucia från Växjö domkyrka

Smålandsposten sände direkt från Katedralskolans luciatåg i domkyrkan i Växjö på lördagen. Se sändningen i efterhand här.

 

Nyheter

Smålandsposten på Facebook


Nyheter

Ingen jul utan tomte och julgran

Smålandspostens tomte visar upp barnens teckningar och pratar med en julgransexpert!

 

Mest läst på smp.se senaste dygnet


Senaste nytt på sporten

Senaste nytt från TT Sverige/världen

Senaste nytt från Kultur & Nöje

Mitt_Lammhult

Mitt Lammhult din lokala mötesplats.

Taggade.se

Taggade.se

En späckad tävlingskalender, reportage och resultat från olika lopp. Nu lanserar Smålandsposten en helt ny sajt för tävling och träning med fullt fokus på det som händer i sydostregionen.

logga
Logga
Bilen
Ford Mondeo 2,2TDCi Business 5d -11
Svartmetallic 5.600 mil 193.000 kr