Ett Sverige åt vargarna?

Ledare Artikeln publicerades

Det var tyvärr ingen filminspelning i Stockholm i går, då en bil jagade en annan med kulorna vinande. Den ena av bilarna hittades krockad och med skotthål i plåt och förare. Den avspärrning som upprättades stormades av offrets anhöriga. Den andra bilen hittades brinnande en bit därifrån.

Inte heller var det tystnad och tagning ett halvt dygn innan dess, då fem till sex beväpnade män trängde sig in en villa i Bromma, en annan - välmående - del av staden, och tog till fånga och bakband familjen och rånade dem. Eller ungefär samtidigt i en annan stadsdel där en explosion sprängde sönder en privatpersons ytterdörr, enligt polisen för att skrämma vederbörande från att vittna.

Tidigare samma morgon hade polisen fått larm om skadegörelse på en bil i en förort och upptäckt en skarpladdad granat liggande på platsen när de kom dit. Man fick spärra av och leda om kollektivtrafiken.

Foto: Jessica Gow/TT

Allt detta – och förmodligen rätt mycket annat – under bara ett drygt dygn. Ja, i Stockholm. Men som alla vet är det inget huvudstadsfenomen. Natten till lördag blev till exempel fjorton (!) bilar offer för bränder på olika ställen i Borås. Den gemensamma nämnaren är att de alla tillhör kommunen och polisen misstänker att det är en hämndaktion från gangsters efter ett tidigare polisingripande.

Det är en klar skillnad jämfört med för ett decennium sedan. Alarmister kallades de som tjatade om att brottsligheten höll på att skena iväg i Sverige. Det fanns inga belägg och allt var bara anekdotisk bevisföring. ”Sverige har aldrig varit tryggare” var de upplystas av komikern Henrik Schyfferts anförda stridsrop. Men nu har det där belägget kommit. Brottsförebyggande rådets rapport som släpptes strax före denna våldsamma helg visar på dramatiska ökningar när det gäller i stort sett alla brottskategorier som riktas mot personer.

Sverige har visst varit tryggare än så här. Till och med framför tevekamerorna bör det nu kunna sägas högt. Och det måste till en politisk kraftsamling, en reaktion som står i proportion till den avgrund som håller på att öppna sig.

Överdrivet? I just Bromma har boende nu gått ihop och själva finansierat väktarpatruller för att skydda sina hem från de allt frekventare inbrotten. Initiativet kom från en familjefar som överraskat en förövare som lugnt struntat i inbrottslarmet.

Privatskydd är överklassens och den välmående medelklassens svar men de övriga i samhället har inte råd med något sådant. De är utelämnade åt det skydd som en poliskår i kris förmår ge – och oftast inte ge. En poliskår som nyligen erfarit den helt nya upplevelsen att en av deras egna utredares hem blivit beskjutet av kriminella.

Varje regering oavsett färg bör i ett sådant här läge, betänka att de summor som ett fullt restaurerat rättsväsende kräver är ett lågt pris att betala jämfört med alternativet. Den politiska kostnaden i att strunta i en utveckling där större delen av befolkningen upplever sig kastad åt vargarna låter sig inte mätas i pengar. Den låter sig mätas i omskakande valresultat.