Ett växande EU-oväder?

Ledare Artikeln publicerades

Man skall ju inte vara populist. Men det är ju bra om just en vallista till EU-parlamentet innehåller något som sprakar så väljarna får upp ögonen för den. Det förslag till kandidatlista som till EU-parlamentsvalet i vår som Moderaterna presenterade i går är nästan motsatsen till det.

Foto: Claudio Bresciani/TT

Namn som Tomas Tobé och Jessica Polfjärd rungar soliditet och politisk hantverksvana. Det är bra, sådant förtjänar uppskattning till skillnad från ytligt motiverade kändisskap som ofta annars läggs i partiernas viktskålar. Men som sagt, detta är EU-parlamentet. Det är numera väl belagt att svenskarna ser detta som ett val där sidosprång som inte skulle ha tagits till riksdagsvalet är fullt legitima. Man röstar lite mer hej vilt. Under sådana förutsättningar är det oklokt att inte förse listan med någon form av färgklick.

I princip är det en helt ny EU-parlamentsgrupp som kommer ta de moderata platserna i parlamentet. Och säga vad man vill om de trotjänare som nu lämnar men färgklickar är de. Engagerade och personlighetsstarka. Folk vet ändå något så när vilka de är, och sådant behövs i ett EU-val när de psykologiska spelreglerna inte är som i riksdagsvalet. Men nu ersätts de helt och hållet av måhända kompetenta personer men utan samma kulör. Namnen närmast under Tobé och Polfjärd är fullkomligt okända för gemene man.

Till detta skall läggas den strid som oavsett hur den slutar kommer lägga viss sordin på den moderata kampanjstämningen i vår. Anna Maria Corazza Bildt är oskyggt ilsken för att helt och hållet ha kastats ut från listan och har blåst till full strid om detta och skriver: ”Nu anser tydligen nomineringskommittén att jag varit och är en belastning för vårt parti. Det har jag svårt att förstå och acceptera.”

Det vill säga hon accepterar det inte.

Den konflikten kan komma att växa till ett oväder inom partiet. Corazza Bildt är som namnet antyder väl förankrad i flera av partiets traditionella skikt och oavsett hur en sådan strid slutar kommer eftersmaken inte att bli angenäm för någon inblandad. Det partiråd där detta skall avgöras tar plats den tjugotredje november. Det är bara att försöka skruva upp entusiasmen inför valrörelsen därefter.

Nu skall allt detta ändå inte kläs i alltför dyster dräkt. Folk vet trots allt att Moderaterna är Moderaterna och har ett hum om vad som kan förväntas av dess parlamentsledamöter. Dessutom är som sagt EU-valet ofta ett överraskningarnas val, och det innebär att det också kan innebära överraskande goda nyheter för Moderaterna. Men med detta sagt; partiet skulle oavsett hur det går med regeringsfrågan behöva en substantiell opinionsframgång av något slag och EU-valet är det närmaste som erbjuds. Frågan är om man verkligen har bäddat för det.