Annons

EU-censur inför rätta

När Europarlamentet i april röstade ja till det så kallade copyrightdirektivet var detta ett stort bakslag för alla européer som månar om ett fritt Internet. Trots nederlaget i denna strid behöver emellertid inte kriget vara förlorat. Den polska regeringen har nämligen tagit direktivet till Europeiska unionens domstol, CURIA, med hänvisning till EU-medborgarnas rättigheter.
Ledare • Publicerad 1 juni 2019
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.
Foto: Sylvain Plazy

Polens regering menar att det nya regelverket kan leda till ”regleringar som är att likställa med förhandscensur, som är förbjuden inte bara i den polska författningen utan även i EU-fördragen”. Premiärministern Mateusz Morawiecki beskriver på Twitter copyrightdirektivet som ”en oproportionerlig åtgärd som befrämjar censur och hotar yttrandefriheten”.

Vad som avses här är att sajter som Youtube och Facebook, integrerade delar av såväl nätets infrastruktur som miljontals människors vardag, hålls ansvariga för att användarna inte laddar upp något upphovsrättsskyddat material. I praktiken måste otympliga och kvävande filter till så att dessa plattformar inte gör sig skyldiga till brott. Det blir också rationellt för sajterna att hellre fälla än fria, vilket betyder att lagligt material kommer att fastna i filtren.

Annons

Detta får helt klart en negativ inverkan på uttrycksmöjligheterna, yttrandefriheten och det offentliga samtalet, liksom på Internet. Det finns en uppenbar risk att EU:s nätsektor lider skada, inte minst genom att direktivet lägger hämsko på innovationer – något den polska regeringen inte underlåter att fästa uppmärksamheten på.

Pudelns kärna är dock att copyrightdirektivet inte tillfredsställande balanserar skyddet för upphovsrättägarna mot de europeiska medborgarnas och företagens intressen – ett av Polens huvudargument mot direktivet. Hur man än vrider och vänder på det har EU bäddat för ett omfattande censursystem i upphovsrättens namn och givit rättighetsinnehavare större tyngd än gemene man. Upphovsrätten är en nödvändig och moraliskt påbjuden institution men bör vägas mot andra värden och ses i ljuset av den teknologiska utvecklingen.

Polens styrande lyfter även fram att copyrightdirektivet är vagt och därmed skapar osäkerhet. EU:s makthavare har onekligen vältrat över mycket av tolkningsarbetet på domstolarna, exempelvis fastställandet av gränserna för undantag från regelverket i form av ”fair use” – det vill säga parodi, karikatyr, pastisch, granskning, kritik och citering. Denna strategi beror sannolikt på att man haft svårt att komma överens och är förstås djupt problematisk ur demokratisk synvinkel.

Att en regering för ett stort europeiskt land står upp för yttrandefriheten och ett fritt Internet är en god och glädjande nyhet, om än utfallet av rättsprocessen lär ligga långt borta och inte går att förutsäga. Vi kan bara hoppas att CURIA ger Polen rätt och att copyrightdirektivet strandar på EU-rättens klippor. Alternativet vore förödande för både Internet och unionens invånare.

Mathias Persson
Annons
Annons
Annons
Annons