Exempel i vuxenskap

Ledare Artikeln publicerades
2 bilder
Foto:Stina Stjernkvist/TT

Författaren Horace Engdahl sade efter en längre vistelse i Tyskland att det var ett ”Sverige för vuxna”. Där fanns en intellektuell mognad som präglade inte bara enskilda sfärer utan hela offentligheten. Sverige däremot…

Infantilt brukar man säga om något som är barnsligt i det pinsamma och ocharmiga avseendet. När en vuxen beter sig omoget. Svensk offentlighet har haft ett starkt inslag av infantilism ända sedan sextioåttavågen. Det tonåriga tonfallet och manéret uppskattas sedan dess gärna som ”avspänt” eller ”folkligt”. Det ålderdomliga eller allvarliga – trist.

De här kollektiva tonårsinstinkterna bereddes ett oanat uppsving av sociala mediers intåg på scenen. Alla de där interaktiva historierna som skulle knyta främlingar närmare varandra och skapa helt nya gemenskaper visade sig fungera precis tvärtom. Debatten har stadigt blivit allt mer rå, primitiv och rent fientlig.

”Det behövs några vuxna i rummet”, säger då plötsligt en nyvald partiledare. I första hand apropå den tjafsiga partipolitiska debatten, men med uppenbar bäring på det allmänna samtalsklimatet. Ulf Kristersson förklarar att han självklart tänker debattera med Stefan Löfven men utan att ifrågasätta hans goda uppsåt. Det är en nästan blasfemisk inställning till den kultur svensk debatt har urartat till, där misstänkliggörandet av motparten nästan blivit en vaneritual.

Bara det faktum att Kristersson uppehöll sig vid detta i sitt installationstal var som en välgörande fläkt i en av omogen grälsjuka infekterad debattmiljö och förhoppningsvis blir det mer än vackra ord av ambitionen.

Saklighet kan vara oväntat effektivt i en miljö som präglas av tjuvnyp och emotioner. Om Kristersson framhärdar med vuxenskap kan övriga, debattörer, journalister som andra politiker, vara så illa tvungna att anpassa sig.

Tänk om det i valrörelsedebaclet 2018 uppstår ett stråk av generositet och artighet. Det vore lika otippat som välkommet.

Citat: Saklighet kan vara oväntat effektivt i en miljö som präglas av tjuvnyp och emotioner.