Falsk återklang av nazism

Ledare Artikeln publicerades

Det fula fungerar - trots allt. Så lyder en tes inom politisk opinionsbildning. De som tror på den resonerar ungefär så här: Smutskastning är en metod som gör folk moraliskt upprörda, men de kan ändå inte låta bli att ta in ett korn av lögnen på något halvt undermedvetet plan, så fulmetodens fördelar uppväger.

Foto: AP

Verkställandet fordrar förstås rätt kallhamrad personal. Sådan som förmår lämna sanningen hemma innan de går till jobbet lika självklart som andra lämnar barnen på dagis.

Svenska debatt bjuder tyvärr många exempel, men det mest pedagogiska är nog Aftonbladets ledarredaktion. Där har dess chef Anders Lindberg efter idogt arbete lyckats överträffa sin företrädare Karin Pettersson i försåtliga anklagelser om rasism och högerextremism.

I tisdags tog adepten Jonna Sima sats och överträffade i sin tur Lindberg. Hon förklarade att Visbys domprost Mats Hermansson var en hjälte som störde ut den borgerlige debattören Thomas Gürs integrationsseminarium under Almedalsveckan genom att ringa i kyrkklockorna. Hotet från nazisterna låg ju så pass tungt över staden.

Sima skriver inte att Gür är nazist. Vänsterskribenter har en till synes nedärvd förmåga att slingra sig runt förtalsmål. Hon skriver bara att han är, ja… en slags… delnazist.

Vänstern har använt det här greppet i många år, att teckna en högerextrem hotbild och oförhappandes slänga in en person de inte gillar i sammanhanget. För att få vederbörande att hålla tyst och som en varning till andra. Men det har blivit grövre. Det svingas alltmer blint och förbehållningslöst. Trots protester har varken Sima eller Lindberg gett minsta sken av att karaktärsmordet var något annat än en dag på arbetsplatsen.

Det är efter tvekan dessa rader skrivs, för frågan är vilken grad av seriositet man numera kan tillmäta Aftonbladets ledarsida. Men som flera kloka personer har påpekat handlar det om vikten av att skingra smutsvänsterns giftmoln. Där det får sänka sig bildas en atmosfär av olust och rädsla, likt den på det medeltida torg där godtyckliga anklagelser kunde utslungas mot var och en som inte tydligt nog stämde in i den osynligt dirigerade folkmeningen.

En sådan som Thomas Gür kan strunta i Sima och Hermansson. Andra kan det inte. Andra har alltför skrala ekonomiska och sociala resurser för att attackerna skall studsa av dem. Och flera tecken även utanför Aftonbladets väggar tyder på att valfebern driver vänstern att urskillningslöst klistra nazism/rasism/fascism-varningen än hårdare i pannan på sina meningsmotståndare.

Sverige är i trängande behov av ett ärligare debattklimat.

Detta är till exempel en gyllene chans för domprosten Mats Hermansson att återupprätta sin heder. Såsom sympatisör av Ship to Gaza och Feministiskt initiativ är han sannolikt underrättad om vad som skrivs på Aftonbladets ledarsida. Han skulle kunna fatta pennan och låta alla veta att han betackar sig för detta sorts stöd. Bara en tanke.