Flakchockens tid

Ledare Artikeln publicerades

Flakens tid är nu. Glada ungdomar tar studenten och stora motordrivna odjur rullar runt och brölar. För några år sedan upprördes man över decibeltalen på högtalarna, och i större städer över att de blockerade trafiken i innerstaden. Men modet växlar. Nu är siktet inställt på banderollerna.

Foto: ANDERS WIKLUND / TT

På högsta politiska nivå dessutom. Det som dumma glädjerusiga artonåringar har kreerat kanske under en än mer fördummande fylla synas nu av politiska hobbykommissariat. Det började med studenterna på Upplands-Brogymnasiet i Stockholm som åkte runt till texten ”#METOO För kvinnor som försökt ligga sig till framgång, men misslyckats”. Det orsakade en medial skandal av ett slag som föranledde ett skriftligt uttalande (!) av landets gymnasieminister Anna Ekström där hon fördömde kränkande ord i allmänhet och studentflaket ifråga i synnerhet såsom något ”oerhört tragiskt”.

Skolan ifråga har på sin hemsida velat lugna allmänheten och meddelar att studenterna kommer få en skriftlig varning.

Och i den stilen har det fortsatt. Journalisterna har fått sensationsvittring. Det kan ju finnas felaktiga kvinnosyner på offentlig plats. Kvällstidningarnas allt torrare sommarspalter fylls med uppgifter såsom den om Johanna, 22, som ”blev så arg att jag skakade” över ett annat sexistiskt flak som upptäcktes. Dock har skakningarna upphört på bilden där Johanna, 22, ler sitt bästa fotografleende.

Tja, ”Ikväll blir din son hård för här kommer tjejerna från vård!” är inte heller ett under av finstämdhet. Men mediauppgifter om tjugotvååriga män som skakar av ilska saknas alltjämt.

”Jag hoppas att studenter inser allvaret i budskapen de har på deras studentflak” förklarade Anna Ekström. Men det är inte allvar. Och det är inte tänkt att vara det. Det är definitivt inte tänkt att vara ett problem på statsledningsnivå och har det ändå blivit det är det ett tecken på att det istället finns ett annat problem som ligger och skvalpar. Till exempel att vi gått in i en tid av enerverande politisk överkänslighet.

Det är skillnad på råhet och politisk inkorrekthet. Ofta är det sammanvävt. Men alla de som nu mer eller mindre professionellt förfasar sig över politiskt stötande klotter på studentflaken kanske bör ägna en tanke åt den utveckling som föregått budskap som på den där metoo-banderollen. Sedan flera decennier har ju vuxenvärlden i Sverige lagt alla krav på takt och hyfs åt sidan och gömt sig bakom en anti-auktoritetsideologi för att slippa konfrontera ungdomars råa och smaklösa gränstänjande. Nu upprörs man över att även feminismens gräns har överskridits. Men utan att vilja kännas vid hur sammanvävda även feminismens och gränslöshetens ideologier är.

I skrivande stund rullar upplysningen ”Fest hos Mange, vilka kommer?” utanför redaktionens fönster. Strax därefter kommer ”Timell fick oss att välja bygg”. Enligt logiken för dagen bör man alltså som ansvarskännande vuxen låta den första lastbilen passera men hoppa ut och springa ifatt den andra och slita ned dess chockerande kvinnohatande banderoll. Och gärna skaka lite snyggt av ilska under ingreppet.

Eller så låter man bara bli.