Fokus på periferin

Ledare Artikeln publicerades
Foto: Christine Olsson/TT

Regeringens vårbudget ger brett men missar att värna centrala funktioner.

Det var många som lovades mer pengar när finansminister Magdalena Andersson (S) presenterade regeringens vårbudgetproposition. Det fanns sju så kallade #Metoo-reformer som omfattar etthundrasjuttio miljoner kronor bland annat till att utveckla sex- och samlevnadsundervisningen i skolan. Man skjuter också till hundra miljoner kronor för att ytterligare tiotusen ungdomar skall kunna få kommunala sommarjobb. De som blir utan kan gå till en av alla fritidsgårdar som nu får pengar för att kunna hålla öppet längre på kvällarna. Och räcker inte det strösslas det även pengar över ungas kultur- och idrottsföreningar.

Totalt omfattar vårändringsbudgeten satsningar för drygt två och en halv miljard kronor. Det är inte gigantiska summor i sammanhanget utan ett tillfälle till att följa upp och rikta insatser på områden där det behövs. Sommarjobb och -underhållning är förstås viktiga saker för ungas utveckling, men knappast centrala uppgifter för staten. Polisen får till exempel ytterligare tvåhundra miljoner kronor, mindre än satsningarna på sommarjobb och Metoo-reformerna tillsammans. Det finns dock en central rättsvårdande institution som inte får något: Åklagarmyndigheten.

Tidigare i våras slog man från myndigheten larm om att man utan höjda anslag kommer att tvingas skära ned på personalstyrkan. Var tionde åklagartjänst är i fara om inte budgeten höjs med åttio miljoner kronor per år. Detta i ett läge där ny och skarpare lagstiftning, tillsammans med ökande polisresurser lär leda till ett kraftigt ökat behov av just åklagare.

Riksåklagare Anders Perklev varnade i förra veckan för att bristen på åklagare kan bli flaskhalsen som gör att politikernas satsning på lag och ordning kan hämmas.

Åttio miljoner kronor är inte så mycket i en statsbudget. Det är vad åtta tusen sommarjobb kostar. Skillnaden är att pengarna hos Åklagarmyndigheten skulle innebära att rättsväsendet faktiskt skulle kunna hålla farten uppe istället för att bromsa in i ett läge där det borde lägga i en högre växel.

Justitieminister Morgan Johansson (S) har genomfört en rad stora och viktiga reformer för att göra samhället tryggare. Det ligger rimligen i hans intresse att se till så att dessa omfattande insatser inte rinner ut i sanden på grund av åttio ynka miljoner. Ändå var det han som fick lämna beskedet att Socialdemokraterna är beredda att se över Åklagarmyndighetens anslag först efter en eventuell valvinst i september.

Rättsväsendet är en av statens viktigaste uppgifter. Rättskedjan som går från polis till domstol och kriminalvård måste fungera. Det är många intressen som skall jämkas i en budget, men att regeringen inte vinnlägger sig om att en central uppgift säkras är svagt. Unga människor kanske inte går och oroar sig över bristen på åklagare, men de kommer också märka av om rättsväsendet tillåts tappa fart.