Fram mot kniptången?

Ledare Artikeln publicerades
Foto: Fredrik Sandberg/TT

I skrivande stund ser de sista fogarna i Stefan Löfvens fortsatta maktinnehav metodiskt sättas på plats. Men det finns åtminstone en svag punkt i konstruktionen. Den punkten heter Liberalerna.

Jo, det finns ett annat aber också, i form av att Vänsterpartiet antas rösta igenom liberaliseringar av arbetsrätten på onsdag. Men det kommer de nog att göra. Men det där med Liberalerna, det handlar om en svaghet som sitter djupare även om regeringen klarar en votering i kammaren.

Partiledare Jan Björklund har som mål att sitta kvar som partiledare Jan Björklund. En ministerpost hade varit det säkraste sättet. Att som nu binda upp en majoritet av ledningen på en socialdemokratisk regering bedömer han tydligen vara det näst säkraste. Men det är allt frågan om.

Liberalerna har alltså förhandlat sig till ett antal politiska krav som sägs ha tillfredsställts. Men har de väl röstat på Stefan Löfven som statsminister går det inte att ändra sig – även om det är uppenbart att han fuskar bort sina utfästelser under mandatperioden. Skolan kommer naturligtvis inte att förstatligas före 2022 (även om det skall sägas att det är ett bra förslag) . Även mindre omfattande reformer är lätt att begrava i utredningar, expertgrupper och betänkanden tills det är dags att förklara samarbetet upplöst efter 2021 års budget.

Skulle Liberalerna protestera under resans gång är det bara för Löfven att rycka på axlarna och fråga om de föredrar ett extra val. Alla vet att Liberalerna inte har råd med det. De kastade sin tärning den sextonde januari och förlorade den dagen en stor del av sin väljarbas. De har bara att svälja och låtsas som om allt är som det skall – trots att det är uppenbart för alla att de är fast i en kniptång.

Samma logik gäller i viss mån Centern också men inte i samma utsträckning. Dels är Centern ett så pass förmöget parti att man har resurser att gå in i hur många extra val som helst. Dels verkar man ha en kärna av väljare som faktiskt är beredda att följa partiledaren på de mest farliga stigar. Sedan kan man förstås fråga sig hur litet partiet partiledningen tycker att partiet kan få bli, men det är en annan sak.

Om Liberalerna på söndag beslutar sig för att acceptera Socialdemokraternas bud står egentligen bara en sak mellan dem och en slutgiltig sorti ur svensk politik 2022. Det är att den borgerliga delen samlar sig och välter Jan Björklund och hans falang över ända. Det är bara med en ny partiledare som Liberalerna kommer krångla dra sig ur den socialdemokratiska famnen med så pass mycket trovärdighet hos borgerliga väljare att man har en chans att överleva nästa val, ordinarie eller inte.

Liberalernas beslut att acceptera socialdemokraternas bud är den sista bult Stefan Löfven behöver dra åt plats innan allt kan presenteras på måndag. Det kan också bli det sista beslut de fattar av betydelse för Sverige.