Från M till SD - värt vaddå?

Ledare Artikeln publicerades

En riktigt stor grej, minsann. Så annonserades det från det sverigedemokratiska högkvarteret. Men den bomb som en överbelåten Jimmie Åkesson släppte på presskonferensen gav inte direkt ifrån sig något öronbedövande dån.

Den moderate riksdagsmannen Patrick Reslow byter alltså parti och blir sverigedemokrat. Jaha. Utan andra jämförelser förs tankarna lätt till den tid då Kristdemokraterna drabbades av glädjerus då de hade fått en halvkändis på kroken som de viftade med som om de erövrat riksregalierna. Man ville så hemskt gärna öppna dörren till den ”riktiga” offentligheten att man var tunnelseende och proportionslös. Där är Jimmie Åkesson nu.

Nej, att en okänd moderat riksdagsman byter till Sverigedemokraterna i hyfsat god tid före valet är inte särskilt märkvärdigt. Under de omständigheter som föreligger vore det närmast märkligt om inte ett enda sådant hopp skulle noteras fram till valet. Det handlar om kall politisk logik. Utan att spekulera i Reslows överväganden – de kan vara precis så idealistiska han återger – är det bara att konstatera att ren matematik gör det sannolikt att ett antal moderata riksdagsmän kommer att knuffas ut i och med nästa val, i förstone som ett resultat av Sverigedemokraternas framryckningar.

Det var alltså ingen spektakulär händelse det politiska Sverige fick sig till livs i går. Däremot gavs vittnesbörd om ett potentiellt drama. För om detta partibyte följs av ännu ett, alltså om ännu en moderat i något så när betydelsefull position byter till Sverigedemokraterna (det har hänt tidigare, men utan att vara omgärdat av samma laddning), det är då det kan börja hända saker. En gång är ingen gång men flera…

I sådana fall blir signalerna lätt självförstärkande: ju fler som gör det desto fler tänker tanken och så vidare. Flyktiga tankar blandas med mogna. Det är först när luckorna börjar slutas runt partiernas interna provval och nomineringar som det står klart om gårdagens nyhet var värd att kallas nyhet.

Citat: Det var alltså ingen spektakulär händelse det politiska Sverige fick sig till livs i går.