Den monogama normen skyddar själen

Fri kärlek sårar

Ledare 2012-09-08 | Uppdaterad 2012-09-07Dagens Nyheter har i veckan berättat om de polyamorösa – människor som har flera parallella kärleksrelationer, med alla inblandades vetskap och samtycke.
Var och en är fri att leva sitt liv som de själva vill, men polyaktivisterna i DN:s serie nöjer sig inte med det. De vill bryta upp samhällsnormen om monogami på flera sätt:
• Juridiskt, genom ändrad äktenskapslagstiftning och föräldrabalk.
• I skolan, genom upplysning om att det finns alternativ till monogami.
• I samhället i stort, där man vill att polyamorösa ska synliggöras och accepteras.
De följer alltså mallen som hbt-rörelsen använt i sitt arbete för att stärka hbt-personers rättigheter. Men hbt och polyamori är inte jämförbara storheter. Medan hbt-rörelsen slagits mot förtryck av personer som inte väljer vem de älskar, kan polyaktivisternas normkritik ses som en kamp för att få välja att såra andra, och bli accepterad för detta.
Polyaktivisternas tankegångar är långt ifrån nya. Den gemensamma faktorn när Platon ville att soldaterna i idealstaten skulle äga kvinnor (och barn) gemensamt, när Simone de Beauvoir hyllade sitt och Sartres ”öppna förhållande”, och när 68-vänstern utropade fri sexualitet, är den märkliga alliansen mellan socialistiska och extremindividualistiska ideal.
Socialismen märks i kritiken av äganderätten; man kan inte äga en annan människa så därför måste alla få ligga med vem de vill oavsett relationsstatus. Extremindividualismen visar sig i hänsynslösheten; människor såras när den de älskar ligger med andra, men det tar den fria kärlekens apostlar ingen hänsyn till. Ett exempel på sårande ”fri kärlek” finns i Lukas Moodyssons film Tillsammans. Göran accepterar att flickvännen vill ha en öppen relation, men när hon efter högljudd älskog med en av killarna i 70-talskollektivet berättar för Göran hur underbart det var springer han ut och kräks.
Polyaktivisterna förnekar svartsjukan. I ett hopkok av upplysning och postmodernism menar de att svartsjuka är en social konstruktion, som den drabbade bör arbeta bort genom att rationellt resonera med sig själv.
Det är ett krystat försök att rättfärdiga sexuell egoism som det verkligt moderna och upplysta, och det krockar med hur de flesta ser på invandrare från länder som tillåter månggifte. När en muslimsk man har flera fruar ses det som kvinnoförtryck. Efter Uppdrag Gransknings moskéreportage anklagades de imamer som ursäktade månggifte för att vara kvinnoförtryckare.
Hos de polyamorösa får förvisso både män och kvinnor ha flera partners. Men svartsjukan och de sårade känslorna som får oss att se muslimskt månggifte som kvinnoförtryck drabbar sannolikt också de polyamorösa.
Därför bör inte polyaktivisternas normkritik hörsammas. Vuxna människor som frivilligt vill experimentera med ”öppna förhållanden” är fria att göra det, men att ålägga skolan att undervisa eleverna om ”alternativ till monogami” är en vansinnig idé. Ung kärlek är tillräckligt sårbar utan att skolan uppmuntrar till polyamori. Vissa normer finns för att de skyddar människors själsliga hälsa. Monogami är en sådan norm.Läsarkommentarer - policy

På smp.se kan läsarna genom läsarkommentarer tycka till i de flesta frågor, både om det som finns på sajten och sådant som engagerar i nyheter och reportage. Smp.se:s ansvarige utgivare har juridiskt ansvar för innehållet i kommentarerna. Därför kommer vi ta bort kommentarer som bryter mot våra regler, kommentarer kan raderas, helt eller delvis. smp.se kan också välja att stänga av möjligheten att kommentera vissa artiklar.

Så här vill vi att det ska fungera:

* Vi ser helst att inläggen undertecknas med ditt namn.

* Vi värdesätter snabba och raka inlägg, därför får kommentarer till artiklar max vara 700 tecken.

* Ditt inlägg ska ha en vänlig, civiliserad ton och hålla sig till ämnet.

* Debattspråket är svenska.

* Länkar och bilder accepteras, men leder de till olämpligt eller ovidkommande innehåll plockas de bort.

* Din kommentar kan komma att användas i andra sammanhang på smp.se eller i papperstidningen.

Det här vill vi slippa:

* Inlägg som kränker andra personer. Respektera andras uppfattning.

* Kommentarer om etnisk grupp, kön, sexuell läggning, politisk tillhörighet, yrke eller religion om det saknar betydelse i sammanhanget.

* Stötande uppförande som obscena ord eller sexistiska yttranden.

* Inlägg som är obegripliga eller av nonsenskaraktär.

* Hot, trakasserier eller lögner.

* Utpekande av andra personer som brottslingar.

* Uppmaningar till brottslig verksamhet.

* Kommersiella budskap. Vill ni annonsera, ta kontakt med vår annonsavdelning.

* Material som skyddas av upphovsrättslagen. Du får alltså bara bidra med sådant som du själv har skrivit, har upphovsrätten till eller fått tillstånd att publicera.

Disqus


Prioritera bedrägerierna

Ledare [Uppdaterad 2015-01-08]


Läs mer


huvudnyheter just nu

TV: Smäll invigde sporthallen

Sport [Uppdaterad i går 11:47]

Med fanfar och fyrverkeri invigdes Braås sporthall under lördagsförmiddagen.

 


TV: Öster-Helsingborg - direkt

Sport [Uppdaterad i går 19:51]

Smålandsposten direktsänder årets första match för Öster och Helsingborg. Se mötet från Tipshallen i Växjö direkt på smp.se på söndag klockan 13.50. För att se matchen måste du köpa en kod för 79 kronor. Klicka dig fram via rutan nedan.Misstänkt mordbrand på LSS-boende

Växjö [Uppdaterad i går 09:26]


Läs mer


Tumult utanför Grace

Växjö [Uppdaterad i går 09:26]


Läs mer


Smålandsposten Nära 23/1

Nyheter [Uppdaterad 2015-01-23]

Senaste nyheterna från Kronobergs län.

 Nyheter

Smålandsposten på Facebook


Växjö

TV: Jobbsök efter bluffen

Flera personer tog chansen att söka jobb via Smålandsposten. Det är efter den stora bluffhärvan i Växjö där 130 personer lurades på fasta anställningar som vi har gett de drabbade chansen att berätta vilka de är och vad de kan. Företag och arbetsgivare, här finns fyra personer som kan och vill jobba:
Joakim
Andreas
Thomas
Liber

Mest läst på smp.se senaste dygnet


Senaste nytt från TT Sverige/världen

Senaste nytt från Kultur & Nöje

Senaste nytt på sporten

Mitt_Lammhult

Mitt Lammhult din lokala mötesplats.