Friterade nyheter

Ledare Artikeln publicerades
Fem personer fördes till sjukhus efter branden i en moské i Eskilstuna.
Foto:PONTUS STENBERG / TT
Fem personer fördes till sjukhus efter branden i en moské i Eskilstuna.

När alla gör fel blir ingenting rätt. Så kan man sammanfatta händelseutvecklingen efter moskébranden i Eskilstuna.

Eskilstuna-Kurirens nyhet om att en överhettad fritös var orsaken till branden på Eskilstuna Islamiska Dawa Center under julhelgen har fått stor spridning. Sociala medier har kokat över av skämt om bland annat ”islamofobiska fritöser”. Skratten torde dock fastna i halsen om man betänker den rädsla och det trauma eldsvådan kan ha skapat hos församlingsmedlemmarna. 70 personer befann sig i lokalen när elden började sprida sig. Panik utbröt, människor kastade sig ut genom fönstren, fem personer skadades.

Indignationen är också stor över att toppolitiker så fort drog slutsatsen att branden var ett attentat. Här landar kritiken mer rätt. Men när alla gör fel blir ingenting rätt. Uppgifterna om fritösen dementerades under tisdagseftermiddagen av Sörmlandspolisen. Brottsrubriceringen i utredningen är fortfarande grov mordbrand.

Utgångspunkten för den initiala rapporteringen var en anonym tipsare som hört av sig till polisen och som berättade att det fanns vittnen som sett någon kasta in ett föremål genom en glasruta strax före branden bröt ut.

Så var bilden satt, mycket tack vare uttalanden från just höga politiker. Justitieminister Morgan Johansson (S) kallade branden för ett avskyvärt illdåd. Kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP) såg det som ett angrepp mot religionsfriheten.

Att reservationer lämnades i bisatser om att utredningen inte var klar spelar mindre roll. Nu skulle det tävlas i avståndstagande, skuldbeläggning och hotbilder. På twitter fyllde andra stjärnor i. Operasångerskan Malena Ernman förklarade att 1930-talet går igen, författaren Henrik Arnstad placerade skulden på Sverigedemokraterna, den politiske redaktören på tidningen Arbetet, Martin Klepke, basunerade ut att nyfascister fortsätter att förstöra Sverige. Tusentals människor gick man ur huse för att markera mot rasismen.

Sammantaget utgjorde detta fonden för hur branden kom att speglas. Nyheten gick ut i världen via brittiska BBC och arabiska Aljazeera och förstärktes av uttalanden från den svenska regeringen. Så vävdes en berättelse om Sverige, baserad på lösa uppgifter som snabbt förvandlades till sanningar.

Kort tid efter branden i Eskilstuna eldhärjades en moské i Eslöv och en brandbomb kastades mot en moské i Uppsala. Det kan inte uteslutas att reaktionerna i medierna, bland politikerna och demonstranterna kan ha legat bakom. Risken är alltid att enskilda, för att citera kriminologiprofessor Jerzy Sarnecki, ”tokstollar” kopierar stora massmedialt uppmärksammade händelser. Så läggs ytterligare dåd mot muslimska trossamfund till bilden av Sverige, ett land där beredskapen redan höjts mot bakgrund av den islamistiska terror som hotar Väst.

Vi vet fortfarande inte vad som orsakande branden Eskilstunamoskén. Vi vet däremot att spekulationer och framförallt överreaktioner kan vara skadliga. Det skadar tilltron till politiken, det skadar bilden av Sverige internationellt.

Risken är också att hotbilder, vandalisering och brott mot trossamfund förringas, i en tid då behovet av säkerhet är omfattande. Tunga ministrar och många med dem har gjort religionsfriheten en rejäl björntjänst.