Heliga dåren alls inte helig

Ledare Artikeln publicerades
Foto:Henrik Montgomery/TT

Centern vill ha nya regler på arbetsmarknaden, bättre studiemöjligheter för äldre och annat praktiskt som man menar får kuggarna att gå bättre ihop. Typiskt sådant som poppar upp ur huvudena på en partiledarstab inför ett Almedalsframträdande. Och så håller man tummarna för att det svävar någorlunda ostört vidare i medierymden. Inga jobbiga frågor om annat.

Annie Lööf får inte så mycket jobbiga frågor om annat. Trots att det länge har varit öppet mål i hennes fall, ända sedan hon vägrat ta tydlig ställning i regeringsfrågan. Som om Sveriges journalister böjt sig för något slags centerprivilegium att slippa tuffa frågor; som om det vore fråga om en helig dåre i svensk politik genom vars ostrukturerade mässande en högre insikt förmedlas.

Detta är än mer bekymmersamt för debatten då Centerns opinionsframgångar till stor i del nog får tillmätas just saluförandet av verklighetsflykt. Alla Centerns sympatisörer kan så att säga delegera mötet med verkligheten, det vill säga det slutgiltiga valet av regeringsstöd, till Annie Lööf och låta det rädda den egna politiska sinnesfriden.

Men det är inget sunt att förhålla sig till politik och det skapar osäkerhet för alla övriga som föredrar att se verkligheten i ögonen.

Det är väldigt enkelt. För enkelt för att Centerns hittillsvarande behandling av media skall kallas för rättvis. Den har varit orättvist mild. Det är trots allt nyckeln till det kommande styret av landet som Annie Lööf vägrar visa upp under leende ursäkter, sådana som inte godtas när motsvarande fiffel anas från andra partier.

Det finns ett begränsat antal troliga scenarion: Uppenbarligen tänker Centern inte fortsätta en låtsasopposition som i dag utan något annat. Då får man frångå sin linje att inte låta sig vidröras av sverigedemokratiskt röststöd i riksdagen. Eller så får man själv stödja eller ingå i en fortsatt socialdemokratisk regering.

Lööf försöker skapa rökslöjor över allt detta genom att föra in förutsättningar som inte existerar: Dels att Socialdemokraterna skulle vara villiga att underkasta sig en oppositionsroll enbart för att hindra att Sverigedemokraterna får inflytande. Dels att Sverigedemokraterna inte skulle uppnå ett valresultat som garanterar dem en vågmästarroll mellan blocken.

Det går inte att vifta bort dessa realiteter med ett ”vi får se efter valet”. Eller rättare sagt, det borde inte accepteras att Centern gör det. För det kommer att vara under dessa omständigheter och inga andra som Centerns riksdagsgrupp skall göra sitt val inför voteringen om Anna Kinberg Batras statsministerskap.

Det är den verklighet som kommer att vara för handen efter valnatten 2018 och alla försök att reducera den till en fråga om spekulation bör kallas för vad det är: politiskt bedrägeri. Inte att Centern ”i det längsta vill kämpa för att alliansen blir så stark som möjligt i valet” som Sveriges radios P1 försäkrar oss.

Citat: Lööf försöker skapa rökslöjor över allt detta genom att föra in förutsättningar som inte existerar: