Annons

Hyreschock i Växjö

Socialdemokraternas Malin Lauber gick i veckan ut hårt mot Växjöbostäder och förklarade att bolagets föreslagna hyreshöjning är oanständig. Växjöbostäder vill höja hyran med sju procent inför det kommande året. Det är en kraftig hyreshöjning som är mer än dubbelt så hög som den genomsnittliga årshöjningen de senaste tio åren.
Ledare • Publicerad 29 oktober 2018
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.
Foto: Johan Nilsson/TT

Det inser också Växjöbostäder som på ett pedagogiskt sätt förklarar höjningen med att man behöver få in mer pengar till att sköta om hyreshusen. Växjöbostäders hyror ligger lägre än genomsnittet för kommunala bostadsbolag samtidigt som kostnaderna för administration också gör det. Behovet av att ta hand om husen är dock stora. Därför sätter man sju procent som utgångspunkt för årets hyresförhandling.

Det må vara uppseendeväckande men det är också Malin Laubers (S) reaktion.

Annons

Lauber sitter i kommunstyrelsen som har ett särskilt tillsynsuppdrag gentemot kommunala bolag som Växjöbostäder. Att hon uttalar sig på detta sätt är uppseendeväckande. Betyder det att hon inte har förtroende för Växjöbostäders styrelse som kommunstyrelsen tagit fram?

Man undrar hur det känns för Laubers fyra partivänner i bolagets styrelse att motarbetas av en partikamrat med makt att avsätta dem. Sjuprocentshöjningen är nämligen delvis ett resultat av socialdemokratiska politikers försök att ta sina uppdrag i Växjöbostäder på allvar. Kommunala bolag skall drivas på ett marknadsmässigt sätt med avkastningskrav och utdelning.

Även detta är något som Lauber (S) är kritisk till. Hon menar att det innebär att kommunens hyresgäster får betala för samma välfärd två gånger. Det är ett populistiskt argument som förhoppningsvis inte anger riktningen för Socialdemokraterna i Kronoberg. För vad är alternativet? Att släppa på kravet om avkastning för kommunala bolag öppnar för ineffektivitet och leder utan tvekan till slöseri med skattemedel. Förr eller senare kommer sådan verksamhet att börja svälla. Antingen så att den blir mindre effektiv och äter upp gemensamma resurser. Eller så trycker den undan andra alternativ tills det blir omöjligt för andra att klara sig i skuggan av den svullna kolossen.

De två alternativen utesluter inte ens varandra: dysfunktionell kommunal verksamhet kan både bli mycket dyr för skattebetalarna och slå ut privata aktörer.

Det finns uppenbarligen förståelse för detta inom Socialdemokraterna i Växjö. Deras förslag på utdelning från Växjöbostäder är visserligen lägre än det som nu gäller, men inte noll.

Men hur blir det då med chockhyran? Växjöbostäders hyresgäster kan komma få en höjning på mer än fyrahundra kronor i månaden. Det är kännbart för de flesta men sannolikheten för att höjningen blir av är obefintlig. Hyresförhandlingen är nämligen konstruerad så att om parterna inte kommer överens går saken till Hyresnämnden där den kan dras i långbänk tills hyresvärden accepterar motpartens bud. Växjöbostäder sitter här i samma båt som de privata fastighetsägarna. Motparten är Hyresgästföreningen som på ett invant sätt ställer hyresvärdarna inför ett ultimatum: vårt förslag eller inget.

En av de saker som gör hyresrätten så värdefull är att den i teorin är lätt att få tillgång till och lätt att lämna. Det gör att människor kan ta vara på möjligheter som väntat eller oväntat öppnas i andra städer eller länder. Ett välfungerande hyresbestånd är bra för ekonomin och människor. Hyresrätten är också en utmärkt kortsiktig lösning när något gått snett.

Det är kanske inte konstigt att Hyresgästföreningen bildats för att ta vara på denna flexibla boendeform. Denna omsorg har dock uppenbarligen blivit kvävande. Växjöbostäders förslag på sju procents höjning är ett rop på hjälp. Man är låst i en dysfunktionell förhandlingssituation samtidigt som man får svårt att sköta om sina fastigheter. Man inser förstås att motparten Hyresgästföreningen lär använda hotet om chockhöjningen för att driva in yrvakna hyresgäster i organisationen men alternativet är att tiga och ändå förlora förhandlingen.

Förhoppningsvis är det fler politiker än Malin Lauber som reagerar på Växjöbostäders höjningsförslag. Det behövs en förändring i förhandlingsprocessen mellan hyresvärdar och gäster. I Växjö har förhandlingen strandat ett antal gånger de senaste åren. Det innebär att fastighetsägarna tvingats skrota sina planer på underhåll och investeringar för att istället anpassa sig till de förutsättningar som Hyresgästföreningen dikterat.

Situationen ser olika ut för befintliga hyresvärdar, vissa är pressade medan andra har goda marginaler. Att förändra dynamiken i hyresförhandlingen är angeläget framför allt för att det i framtiden skall vara intressant att investera i och utveckla hyresrätter. I nuläget bildar höga byggkostnader och en låst hyresutveckling en mycket trång passage för den som vill erbjuda hyresrätter och som tänkt sig förvalta dessa under lång tid. Istället gynnas stora och gamla aktörer.

Till dem får även Hyresgästföreningen och Socialdemokraterna räknas. Malin Laubers (S) utspel kan verka lockande för den som oroar sig för att få femhundra kronor mindre i månaden. Men det tar spjärn emot en konflikt som bara kan sluta i att Växjöbostäder tvingas backa. Det är inte rättvisande. Att använda sin position i kommunstyrelsen till detta är inte lämpligt.

Jacob SidenvallSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons