Inga fler Norléndramer....

Ledare Artikeln publicerades
Foto: Claudio Bresciani/TT

Talman Andreas Norlén meddelade på presskonferensen att han inte tror att partiledarna kommer att få en lugn och skön jul trots att han nu försträckt samtalstiden till mitten av januari. Det är han nog ensam om. Jo, de två utpekade huvudpersonerna som tänks agera för att sy ihop lösningar, Ulf Kristersson och Stefan Löfven, kanske börjar ringa folk på allvar runt annandagen, men i övrigt mumsas det nog på god korv och läses trevliga böcker även bland Sveriges partiledartropp. De ser nog till att sträcka ut sig på soffan. De har ju oavbrutet druckit kaffe och sonderat med varandra ända sedan valet, gubevars!

Tanken att faktiskt låta dessa högavlönade personer offra en julhelg för att landet skall kunna få en regering har alltså inte föresvävat talmannen. Kanske kunde han ha tittat ut genom fönstret på Riksdagshuset och betraktat det där vanliga samhället där utanför. Måhända hade han då slagits av tanken att det ju måste finnas en massa människor som jobbar som sjutton över jul och nyår, för att inte allt skall braka ihop. Kanske kunde någon ha upplyst honom om att dessa trots tillägg för obekväm arbetstid inte kommer upp i hälften av vad han själv och partiledarna tjänar.

Ironiskt nog är det i stort sett tack vare de människorna som Sverige rullat vidare utan riktig regering sedan valet. Partiledarnas tjänster har inte behövts i det ärendet.

Men de skall i princip ha julledigt. Tidigast den sextonde skall riksdagen rösta om en ny regering. Finns det någon åtgärd om kunde irriterat folk mer, förutom det faktum att partierna fortfarande inte lyckats samla sig till ett vettigt styre? Enligt Norlén finns det faktiskt en sak som skulle vara ännu mer drabbande för svenskarna, och det vore att de fick chansen att uttrycka sina känslor i ett extra val. Det vore ordagrant ”avgrunden”, menar han.

Hur många i Sverige delar egentligen den åsikten? Grundlagens upphovsmän gör det definitivt inte. De har tvärtom använt uttrycket ”skyndsamt” apropå den process som nu förlängs med drygt tre veckor för att jul och nyår kräver sina skinkor och humrar. För de som inte tjänstgör då, som sagt.

I åtminstone ett avseende har Norlén landat rätt. Han har faktiskt satt ett slutdatum. Den tjugotredje januari skall om nödvändigt en sista statsministervotering ske i kammaren. Därefter stundar i så fall nyval inom tre månader.

Kanske är en ny regering på plats innan dess. Hur den än ser ut kommer debattens vågor att vara höga och många vara ursinniga, eftersom ett eller flera parter har varit tvungna att svälja beska piller. Dramatiken i samhällsdebatten kommer nog att skruvas upp och känslor svalla. Och det är inget nödvändigt fel i det. Men i allt det är det viktigt att inte glömma bort den aspekt av politiken som gett sig till känna under de här månaderna, och det är grundlagens former. Det behövs en debatt även om demokratins grundregler; en som leder till förändring. Vi kan inte ha det så här en gång till.