Inte korrekt om ETC

Ledare Artikeln publicerades

Replik

Jacob Sidenvall beklagar 11/1 att vi inte lyckades nå en bärbar upplaga på ETC Växjö och därmed inte kunder fortsätta utgivningen. Där är vi överens. Men det finns några sakfel som jag här vill rätta till.

ETC:s nedläggning av lokala ETC-tidningar har inte inneburit att någon av dem gått i konkurs. Tvärtom betalar vi avgångslöner och överför personal där vi kan till annan verksamhet.

Det är - som en borgerlig ledarsida mycket väl vet - inget fel att ett företag går i konkurs om man inte har intäkter - men i detta fall har det alltså inte skett vilket kan vara viktigt att poängtera. Det är inte korrekt att vi haft över 50 procent gåvoprenumerationer. Det jag berättat i min blogg är att reglerna för presstöd innebär att alla friex, annonsex och "prova på ex” inte får överstiga 50 procent om tidningen ska få provex. När nu våra betalda gåvoprenumerationer inte räknas in utan blir friex så blir den totala andelen över 50 procent. Och då har tidningen ingen rätt till presstöd.

S
Foto: JESSICA GOW / TT
S

Det är heller inte korrekt att vi agerat orimligt snabbt. Tvärtom måste ett bolag som inte har intäkt, enligt aktiebolagslag och fackliga avtal omgående informera och starta förhandlingar. Vilket vi gjort. Att låtsas som inget vore olämpligt. Nu är de fackliga förhandlingarna avslutade - sånt tar lite tid - och avgångslöner på upp till åtta månader betalas. Jag tycker inte det kan betecknas som respektlöst eller oansvarigt. Om ledarsidan tycker det bör man föreslå kollektivavtal med ännu längre uppsägningslöner och möjligen ett LAS med reglerad avgångslön utöver det.

Som socialist tycker jag företag ska ha samma förutsättningar och om Smålandspostens ägare är intresserad av ett gemensamt arbete för att förstärka LAS, vilket då skulle styra alla medieägare, är jag givetvis också med på det. TiIls dess följer vi nuvarande regler, lika för alla.

Johan Ehrenberg

Grundare ETC