Invandringen är ett problem för S

Ledare Artikeln publicerades

Det hörs inte mycket från Socialdemokraterna i frågorna om invandring. Men igår kom ett uttalande som vållade rabalder.

Det var partiets utrikespolitiske talesman Urban Ahlin som i en intervju med radio Skaraborg medgav att S och SD hade snarlik syn på invandringspolitiken. ”Vi socialdemokrater hade den här politiken innan Sverigedemokraterna ens fanns”, sa Ahlin.

Åsikten Ahlin syftade på var att S liksom SD vill att jobb ska gå till svenskar innan man söker arbetskraft utom Europa. Därför såg Ahlin också svårigheter för S att samarbeta med Miljöpartiet. I invandringsfrågan har ju MP gjort upp med de borgerliga, och öppnat upp landets gränser för större invandring. En politik som Ahlin menade var felaktig.

Inte helt oväntat i det svenska debattklimatet började insinuationer om rasism att hagla mot Urban Ahlin i sociala media. En smula orättvist att skjuta på budbäraren då det han framför är fackens och arbetarrörelsens åsikt och intresse.

Synen på invandring handlar ofta om jobb. På 30-talet var det svenska läkare och medicinstudenter som demonstrerade mot invandring. Skälet var att läkaryrket var vanligt bland de judar som flydde förföljelser i Centraleuropa. Flyktingmottagandet påverkade läkarnas arbetsmarknad.

Idag är det LO-facken som protesterar. Det är deras sysslor som invandrad arbetskraft kan tänka sig att göra för mindre betalt. Fackens intresse hotas av en stor och snabb invandring.
Urban Ahlins uttalanden har kanske inte stöd hos partistrategerna i Stockholm, men förmodligen hos en stor del av arbetarrörelsens fotfolk.