Annons

Islamismen utmanar Europa

Massakern på den franska satirtidningen Charlie Hebdo är chockerande i betydelsen brutal, men inte i betydelsen att en sådan händelse skulle ha varit oväntad.
Ledare • Publicerad 8 januari 2015

Säkerhetstjänster i flera Västländer har upprepade gånger varnat för attacker från islamister. Bara under det senaste året har man i bland annat Norge och Australien med nöd och näppe lyckats att avvärja dåd. När ett attentat skulle lyckas var kanske därför mest en tidsfråga.

Den franska tidskriften, vars personal i stor utsträckning nu är död, verkade dessutom sedan länge under hot. 2011 utsattes den för ett bombattentat, och sedan dess fanns båda omfattande skalskydd samt stationerade poliser på dess redaktion i Paris. Det ursprungliga skälet till att man hamnat på islamisternas dödslista sägs ha varit att man publicerat tidningen Jyllandspostens Muhammedkarikatyrer.

Annons

Attentatsmännen tycks hursomhelst den här gången ha varit bättre beväpnade och tränade än vid tidigare försök. Även den utvecklingen är något som västerländska säkerhetstjänster har varnat för. Kontakterna mellan islamistiska grupper i Europa och i de pågående konflikterna i Syrien och Irak leder till att ny materiell och nya färdigheter kan användas för terrordåd i Europa.

Attentatet i Paris beskrivs med viss rätta för att vara en attack av terrorister riktad mot yttrandefriheten. Men det går att vara mer precis. Allt tyder ju på att det handlar om en islamistisk attack på dem som islamisterna upplever smädar deras religion.

Det är att gå långt att påstå att yttrandefriheten i Västvärlden idag skulle vara generellt hotad. Det är möjligheten att kränka och smäda just islam som är stängd. Därvidlag är gårdagens uppvisning i grymhet ingen vattendelare. Redan 2005 visade stormen mot nämnda Jyllandsposten att det inte går för västerländsk media att kritisera islam, på samma sätt som man under århundraden kritiserat kristendom. Upplopp, internationella påstötningar, bojkotter och sedan hot, mordförsök och förföljelse visade att konsekvenserna är för kostsamma.

Självcensuren som blivit följden av islamisternas våldskapacitet har i sin tur gjort att intresset och legitimiteten för dem som utan namn eller ansvarig utgivare vill kritisera islam har ökat. På hatsajter görs dock sällan någon skillnad på islamister och muslimer i största allmänhet. Och det är ingen långsökt gissning att det som skedde i Frankrike kommer gynna den anti-muslimska rörelse som är på frammarsch i flera europeiska länder. Illgärningen som islamisterna lyckades med igår får därmed konsekvenser i flera led.

Just nu är det ärligt talat svårt att se en väg ut ur situationen. Men klart är att de europeiska staterna förr eller senare måste ta itu med hotet från islamisterna. I Sveriges fall borde första steg vara att sätta stopp för att egna medborgare åker på jihadresor och sedan återvänder. En stat måste ha rätten att kräva lojalitet av sina medborgare.

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons