Juholts blamager

Ledare Artikeln publicerades

Håkan Juholts ersättningsfusk och vägran att delta i SVT:s partiledardebatt skadar demokratin. Socialdemokraterna har ett ledarskapsproblem.

Opinionssiffrorna vände inte upp med Håkan Juholt, utan ligger kvar på historiskt låga nivåer. Hans mandat att förnya Socialdemokraterna har försvagats efter upproret i den egna riksdagsgruppen i samband med partiets skuggbudget. Och efter att ha kvitterat ut för mycket pengar i ersättning för den hyra han och hans ”kulbo” betalar för sin gemensamma lägenhet i Västertorp lär hans förtroendesiffror knappast öka i väljarkåren.

En person som fuskat med sjukförsäkringen ställs aldrig inför valet att betala tillbaka pengarna eller dra ett streck över saken. Då väntar åtal eller återbetalning med ränta. När det gäller ersättning för riksdagsledamöternas bostäder är det en annan sak. Då är det bara slarv, inget brott.

För Håkan Juholt är dock valet enkelt. Det enda sättet att försöka rädda sig ur situationen är att göra upp sin räkning med riksdagsförvaltningen. Det kan handla om upp till 160 000 kronor. Precis som sin företrädare Mona Sahlin verkar han inte vara så noga med vad som är ditt och mitt. Han minns inte vilket år han flyttade ihop med sin sambo, men säger sig däremot minnas att han meddelat riksdagsförvaltningen att han fått för mycket pengar. Det minns dock inte riksdagsförvaltningen.

Juholts slarv spiller inte bara över på honom själv och Socialdemokraterna. Tilltron till och förtroendet för politiker minskar. Ytterligare en händelse som riskerar att öka politikerföraktet är vägran att ställa upp i SVT Agendas partiledardebatt.
Orsaken som uppges av såväl Socialdemokraterna som Vänsterpartiet är att de inte vill stå på samma sida i TV-studion som SD-ledaren Jimmie Åkesson. Juholt och Ohly ville själva diktera villkoren för hur SVT lägger upp programmet. Om inte platserna lottades skulle de vägra, vilket de nu också gör.
Det finns flera ingredienser i den här soppan, ett knippe hot Sveriges Televisions oberoende och en rejäl näve väljarförakt. Den främsta råvaran är dessutom dålig - argumentationen håller inte måttet. Det rödgröna blocket finns ju inte. Samarbetet är upplöst. Det finns därför ingen anledning att dela upp oppositionen i två lag. Den består ju i dag av fyra partier, som dessutom i riksdagens kammare och utskott i vissa frågor agerar samspelt.

I veckan uppmärksammade Aftonbladet intern kritik i riksdagsgruppen mot Juholt för flathet just gentemot Sverigedemokraterna. Den inställda debatten kan ses som en replik för att lugna partikamraterna. Den egna maktpositionen kommer före ansvaret för det demokratiska samtalet. Påpassligt nog slipper ju också Juholt på bästa sändningstid konfronteras med sitt överutnyttjande av bostadsersättningen. Det uppfyller väl själva definitionen av blamage, det vill säga en handling varigenom man skämmer ut sig.