Julens stjärna lyser starkt

Ledare Artikeln publicerades

DE FÖRSTAmänniskorna som firade jul gjorde det under hotet av Romarrikets soldater. Julfirarna segrade. Julens stjärna har sedan lyst över världen. Och låt oss berätta en sak: Människor kommer att fortsätta att fira jul, trots att högtiden utmanas gång efter annan. På 1960-talet var det motståndet mot den borgerliga familjens firande som skulle ersättas av en alternativ jul. Barnen som då växte upp köper i dag som alla andra julgran och julklappar. I dag kritiseras det religiösa inslaget, det som är upphovet till själva firandet. Diskrimineringsombudsmannen vill ha bort julen från skolan. Från USA kommer trenden att säga Happy Holyday istället för Merry Christmas. Lyckönskningen får av rädslan för att kränka inte anspela på något specifikt kristet. Så blir det trendigt att i Sverige säga det neutrala God helg istället för att önska God jul.

MEN JULENdiskriminerar inte någon. Oavsett religion är det möjligt att delta i firandet. Så kan en kristen delta i en judisk högtid. Och en jude i en muslimsk.
Julen må vara något omodernt. Det är en tid då vi inte reser bort utan hem, till familj och ursprung. Samhällstempot skruvas ned något varv. Det är en tid för fest, vila och kanske en stunds eftertanke. Så finns också det personliga ansvaret för dem som står utanför gemenskapen. För dem som ser julen som en påminnelse om ensamhet och vanmakt. Hur omodern julen än är så lär den emellertid överleva vår tids utmaningar, ty julens stjärna lyser alltid starkast på himmelen.