Annons

Kampen mot nätjättarna

Det har framkommit att Apples egna appar tenderar hamna högst upp när sökningar görs i företagets nätaffär, App Store. Lönsamma appar som Apple Books i hela nittiofem procent av fallen. Detta kan sättas i samband med Spotifys anmälan av Apple till EU-kommissionen tidigare i år, ett steg motiverat av att Apple anses favorisera sin egen tjänst Apple Music och därigenom minska användarnas valutrymme.
Ledare • Publicerad 26 juli 2019
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.
Foto: Vilhelm Stokstad/TT

Spotifys grundare Daniel Ek menar att Apple agerar ”som både en spelare och domare för att avsiktligt missgynna andra apputvecklare” och att ”de ständigt fortsätter ge sig själva ett orättvist övertag”. Grundproblemet är förstås Apples dominerande ställning på marknaden, om det vill sig illa till konkurrenternas och konsumenternas nackdel.

Som alla vet är Apple dessvärre inte den enda nätjätten med monopolliknande status. Även Amazon, Facebook och Google har en enorm tyngd genom att de liksom Apple närmast antagit formen av infrastruktur. I ett digitaliserat samhälle är plattformar som Facebook och Google inte enbart kommersiella aktörer utan också omistliga inslag i gemene mans vardag. Deras centrala roll i den mänskliga tillvaron riskerar dock att åtföljas av maktmissbruk och snedvriden konkurrens.

Annons

Det är följaktligen glädjande att såväl EU som USA ägnar allt större uppmärksamhet åt nätjättarnas uppförande. EU:s konkurrenskommissionär Margrethe Vestager har bland annat tagit sig an Amazon, till exempel med avseende på om företaget missbrukar sin dubbla position som plattform och säljare. Spotifys anmälan kommer inom kort att resultera i en granskning av Apple.

USA:s kongress har föresatt sig att se över de digitala marknaderna och Internetsektorn – inte minst huruvida nätjättar som Amazon och Facebook gör sig skyldiga till konkurrensbegränsningar. Ordföranden i Representanthusets juridiska utskott, Jerrold Nadler, anger att ”det finns alltmer bevis för att en handfull grindvaktare kommit att ta kontroll över nyckelartärer i handeln, innehållet och kommunikationerna på nätet”. Nätjättarna pressas samtidigt av de federala amerikanska myndigheterna, som intresserar sig för konkurrensfientligt beteende hos dem.

Det är svårt att överskatta vikten av konkurrens på lika villkor, vilken gynnar både konsumenterna och ekonomin. När vi talar om kolossala bolag med global räckvidd framstår det bara som än mer angeläget att slå vakt om en fri marknad och motverka monopolartade strukturer.

Detta arbete underlättas och blir mer effektivt om åtgärder vidtas på olika håll i världen. Huffington Post fastslog nyligen (17/7) att ”EU:s granskningar av stora företag som Amazon har visat vägen i en global strävan att reglera techjättar snävare, då många regeringar undrar om dessa håller på att bli för stora för den vidare ekonomins bästa”.

På den punkten har EU obestridligen gjort en vällovlig insats, även om det copyrightdirektiv unionen ser som ett led i sin kamp mot nätjättarna lär komma att slå framför allt mot deras användare.

Mathias Persson
Annons
Annons
Annons
Annons