Annons

KD tänker fritt

KD:s rapportsläpp visar att engagemanget i vårdfrågor är äkta och utan sentimentalitet.
Ortsdatering • Publicerad 20 februari 2018
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.
Foto: Pontus Lundahl / TT

Kristdemokraterna gör vården till sin valfråga. Med kampanjen ”Vi återupprättar välfärdslöftet” vill man sätta fokus på och lösa problemen inom vården. Många har kommit med analysen att partiet som i senaste, och ett antal tidigare, opinionsundersökningar ligger under riksdagsspärren siktar in sig på en lättfångad väljargrupp.

Men riktigt så enkelt är det inte. Välfärden och vården brottas med stora problem som dessutom ser ut att bli ännu värre inom en nära framtid. Sveriges Kommuner och Landsting har slagit larm om att mer än hälften av personerna som varje år ansluter sig till arbetsmarknaden måste gå in i offentlig sektor för att man inte skall tappa i förmåga. Fram till 2025 behöver vården nyanställa hundrasextiotusen personer. Det är fler än vad som bor i Växjö kommun.

Annons

Under den nuvarande mandatperioden har vårdköerna fördubblats. Uppfyllelsen av vårdgarantin för operationer har minskat tydligt i alla landsting utom Halland och Gävle. Bakom den statistiken finns många frustrerade patienter som får uppleva den försämrade tillgängligheten.

Före jul lanserade regeringen sitt försök att få bukt med vårdköerna. Det var en vårdgaranti i ny skepnad. Man tänker slopa sjudagarsgarantin och öka avståndet mellan patient och läkare. Det är en reform som inte imponerar. Varken professionen eller SKL ser positivt på förändringen.

Hur kommer det sig att regeringen inte lyckas få ordning på vården? En viktig förklaring är att man helst inte ville göra något. Den stora satsningen var regionsammanslagningen där tjugo landsting skulle bli sex. Det var en reform som socialdemokrater både på riks- och regionnivå kunde omfamna men som inte fanns förankrad någon annanstans. Att som socialdemokratiskt statsråd gå in och försöka styra i vården frestar på relationerna internt.

Kristdemokraterna kan inte avfärdas som solochvårare. Regeringens vårdpolitik har gått i stå samtidigt som behovet av reformer är stort. Rapporten som presenterades i måndags är den första i en serie som är ämnad att fördjupa diskussionen om hur välfärdslöftet och vården skall kunna återupprättas.

Kostnaderna ökar för varje år samtidigt som färre får den vård de behöver inom en rimlig tid. Kristdemokraternas rapportförfattare menar att det finns för många som har intresse av att försvara den nuvarande lösningen där landstingen har det yttersta ansvaret för vården.

Man menar att det bara är staten som skulle kunna genomföra de effektiviseringar som behövs och är möjliga för att säkra bra vård i framtiden. Det är för många landsting som satsar för mycket på högt specialiserad vård och för lite på att primärvården skall fungera smidigt.

Ett förstatligande av vården är ett djärvt förslag från ett parti av KD:s storlek. Samtidigt är det uppenbart att någon måste våga förändra. Regeringen har inte varit den kraften.

Jacob SidenvallSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons