Klockorna ringer inte för alla

Ledare Artikeln publicerades

Sofiakyrkan och Kristine kyrka lät sina klockor ringa i över en timme när nazisterna demonstrerade i Jönköping.

Det är den mest spelade ljudfilen på P4 Jönköpings webb någonsin. Syftet var att överrösta slagorden, men också att varna för fara. Det fanns en stark symbolik i handlingen. Klockorna ringde på samma sätt när andra världskriget bröt ut.

Men världen befriades inte från etnisk och religiös utrensning när Nazityskland till slut föll. Under lördagen deltog tusentals personer i Jönköping i en manifestation som syftade till att uppmärksamma utrensningen av kristna i Irak och Syrien.
Demonstrationen arrangerades av flera syrianska, assyriska, armenska och kaldeiska församlingar och föreningar i Jönköping. Civilminister Stefan Attefall (KD) förklarade i sitt tal: Vi har samlats här i dag för att demonstrera vår solidaritet för de kristna i Mellanöstern.
Det var en mycket enkel gärning, men betydelsefull.

På mycket kort tid har den svenske journalisten Nuri Kinos upprop för kristnas och andra religiösa minoriteters situation i Irak fått spridning världen över. I ett tiotal länder har det skapats lokala organisationer för att få upp frågan på den politiska agendan. Huruvida kravet på att skapa en säkerhetszon på Nineveslätten i norra Irak är möjligt får vara osagt. Men syftet med A Demand for Action är främst att få världen att reagera på terrorn från jihadrörelsen Islamiska Staten.

A Demand for Action talar öppet om att även andra religiösa grupper än kristna förföljs. Från London rapporteras att kristna och muslimer häromdagen gav sig ut på gatorna för att lyfta fram samma budskap som i Jönköping.

Ingen kan begära att kyrkoherdar ska ringa i klockorna vid varje angelägen demonstration. Svenska kyrkan har heller ingen skyldighet att ansluta sig till en ekumenisk manifestation eller ett upprop från en engagerad journalist. Men medan det från exempelvis Katolska kyrkan kommer vittnesbörd och rapporter om övergreppen är det lågmält för att inte säga tyst från Svenska kyrkan.

Manifestationen i Jönköping visar att förföljelsen av kristna är Svenska kyrkans blinda fläck. När så ärkebiskop Antje Jackelén nämner frågan i sitt senaste uttalande läggs tyngdpunkten på kritik av Israels offensiv. Det är också här prioriteringen blir tydlig. Blicken ska fixeras vid Gaza, inte uppehålla sig i Mosul eller Aleppo.
Till detta ska läggas att det finns röster inom Svenska kyrkan som helt förnekar att förföljelsen av kristna bottnar i en religiös konflikt. Domkyrkokomminister Ulf Lindgren i Stockholm drar just den slutsatsen utifrån sin egen tolkning av islam. Enligt Koranen är det ju strängligen förbjudet att förtrycka judar och kristna, skriver han på församlingens blogg.
Hoppet står till andra aktörer. Klockorna ringer inte för alla.