Klokt att dumpa MP

Ledare Artikeln publicerades

Efter kritik från namnkunniga personer som Göran Persson och Karl-Petter Thorwaldsson svänger Socialdemokraternas partiledare i frågan om samarbetet med Miljöpartiet.

Stefan Löfven ska nu betona att S och MP går till val var för sig. Trots att samme Löfven för några dagar sedan sa att S och MP skulle gå till val på en stark gemensam budget (den som riksdagen röstade ned).

Hursomhelst är beslutet att släppa något på banden till MP klokt rent taktiskt. I gårdagens opinionsundersökning som presenterades av Aftonbladet ledde för första gången på länge Alliansen över de tre rödgröna partierna. MP stod för det stora tappet och hamnade under sex procent samtidigt som S lyckades nå upp till valresultatet på 31 procent.

Även i förtroendemätningar för partiledarna är det Fridolin och framförallt Romson som står för de branta dykningarna. Orsaken borde rimligtvis vara just de problem som Thorwaldsson pekade på i en intervju i DN igår. Nämligen att Miljöpartiet i regeringsställning ruckar på bilden av Sverige som ett framtida tillväxtland.

Miljöpartisternas aktivism i energi- och infrastrukturfrågor leder till att företag tänker två gånger innan de vågar investera i Sverige. Det gör att Sverige förlorar jobb, vilket både LO och väljarna har insett.

Kvar blir dock frågan om vem Löfven ska samarbeta med i stället. Vänsterpartiet var i gårdagens opinionsundersökning riksdagens minsta parti med stöd av 4,2 procent. En rödgrön majoritet känns i dagsläget avlägsen.

Och under statsministerutfrågningen i riksdagen i går försummade Löfven ingen chans att smeta SD på Alliansen. Han försökte sätta bilden av "Den samlade högern", där SD ska ingå. Knappast ett bra utgångsläge för blocköverskridande samarbeten.