Kul med förstärkning

Ledare Artikeln publicerades
Bilbränder kan vara förödande för den som saknar marginaler. Det är bra att vänstern börjar förstå värdet av poliser.
Foto:Johan Nilsson/TT
Bilbränder kan vara förödande för den som saknar marginaler. Det är bra att vänstern börjar förstå värdet av poliser.

Den svenska vänstern har länge präglats av en misstro mot polisen. Vänsterpartister har velat ta bort polisens möjlighet till internutredningar eftersom alla poliser bastar med varandra på fredagar.

Partiföreträdare har inte sällan uttryckt att polisen inte gör tillräckligt för att begränsa nazistiska demonstrationer. Antydningar om att det beror på ett gemensamt intresse för uniformer förekommer frekvent bland dem som rör sig över den inte helt välbevakade gränsen mellan inom- och utomparlamentarisk vänster.

I våras blev en journalist från Sveriges Television uppenbarligen förvånad över Vänsterpartiets krav i budgetförhandlingen med regeringen: "Vänsterpartiet vill ha fler poliser, hur ofta händer det?"

Det har inte hänt ofta, men tiderna förändras och det verkar allt mer som att den moderligt omhändertagande staten trots allt behöver någon som upprätthåller ordningen i samhället.

Nu har även Eric Rosén chefredaktör för vänstersajten Politism insett att en fungerande polis inte behöver vara en fråga som skiljer höger och vänster.

Det som krävdes för att Rosén skulle använda rubriken "Därför måste vänstern ropa på fler poliser" var att en före detta polis och nuvarande säkerhetskonsult i en debattartikel förespråkat att säkerhetsföretag skall få konkurrensutsätta polisen.

Rosén menar att detta skulle leda till att över- och medelklassen lämnar den skattefinansierade polisen bakom sig och därmed gör trygghet och utredda brott till en klassfråga. Det var hotet om privatisering som gjorde susen.

Under förra året gick kostnaderna för stölder riktade mot lyxbilar upp med 104 procent jämfört med året innan. Det är allvarligt och oacceptabelt men det kommer inte kollapsa vardagen för dem som drabbas.

Antalet bilbränder i Malmö 2016 är uppe på samma rekordnivå som 2009 när det var kravaller i Rosengård. Den som får sin bil förstörd i en anlagd brand kommer få vänta länge på besked om ersättning och det är inte säkert att försäkringsbolaget vill betala.

Det är hoppfullt att både Vänsterpartiet och vänsterdebattörer insett betydelsen av lag och ordning. Det är dock märkligt att det tagit så lång tid. Om man menar sig stå på de svagas sida borde man rimligen också inse att de utan nätverk, utan besparingar, utan marginaler är de som är i störst behov av lugn och ro.