Låt dem stå och se tragiska ut

Ledare Artikeln publicerades

Ikväll kommer Svenskarnas parti till Växjö. De ovälkomna gästerna är ett nynazistiskt parti som ställer upp i demokratiska val. Hittills har deras framgångar varit måttliga. Valet 2010 fick man 681 röster i hela landet. Deras torgmöten brukar vara så gott som obesökta, om man bortser från poliser och motdemonstranter.

Säkerhetspolisen bedömer att den Vitmaktmiljö som partiet tillhör kan utgöra ett allvarligt hot mot enskilda personer, men det är ingen kraft som hotar det svenska statsskicket. Vitmaktrörelsen är marginaliserad, och på tillbakagång. I en snabbt krympande värld med globala kontakter och utbyte är det nationalsocialistiska budskapet fullkomligt apart.

Under normala omständigheter hade vi inte skrivit om en sådan marginell företeelse som SvP:s torgmöte här på ledarsidan. Partiet har ingen betydelse i svensk eller lokal politik. Och under pågående valrörelse finns det viktigare frågor att diskutera.

Men problemet är att samtidigt som nynazisterna blivit allt färre har de samtidigt lärt sig hur man skapar sig ett utrymme i media. Genom att annonsera att de tänker hålla en demonstration provocerar de fram reaktioner som i sig blir mediehändelser. Vill det sig illa kan det bli stökigt i Växjö i kväll.

Helgens kravaller i Limhamn är ett exempel på nynazisternas nyvunna strategi att koka soppa på en spik. En handfull nynazister på ett tomt torg hade i sig inte rönt någon uppmärksamhet. Men när det samlas dryga tusendet motdemonstranter som dessutom attackerar polisen blir det plötsligt en nyhet som tränger in i det demokratiska samtalet och som till och med når långt utanför Sveriges gränser.

Motdemonstranterna säger att de är där för att stoppa nazisterna, men i själva verket är det motdemonstranterna som ger nazisterna genomslag. En del av dem som marknadsför nazisterna gör det kanske av oförståelse, men ibland undrar man om det inte finns en dos cynism med.

Svenska kyrkan i Växjö har till exempel lovat att hjälpa nazisterna med en klockringning. Men varför ringer kyrkan för mobilisering när man egentligen har en guldchans att berätta om Jesus för människor som inte har hört talas om honom? Tillfället att framstå som förträffliga verkar väga tyngre än grunduppdraget.

När det gäller motdemonstranterna på gatan är det ingen hemlighet att det bland dessa finns representanter från grupperingar som liknar nazisterna när det gäller synen på demokrati och yttrandefrihet. De ser ett tillfälle att framstå som behövda eller till och med goda. Än värre är uppgifterna om att folkvalda ur demokratiska partier kommer närvara under en demonstration utan tillstånd.

Det bästa hade varit om alla hade kunnat enas om att låta Svenskarnas parti vara. När de ansökte om att få hålla möte på Stortorget visste de nog inte att de valt en av folktommaste platserna i Småland på en onsdagskväll. Där kan de inte göra mycket skada, särskilt som polisen punktmarkerar dem. Skadan uppstår om andra går dit och tar nazisterna som ursäkt för att ställa till bråk.

Samtidigt som nynazisterna blivit allt färre har de samtidigt lärt sig hur man skapar sig ett utrymme i media.

Mathias Bred