Annons

Lauber bör förklara

Malin Laubers motion till S-kvinnornas kongress är uppseendeväckande.
Publicerad 15 augusti 2019
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.

I morgon inleds S-kvinnornas kongress i Malmö. Förbundet har länge varit en kraft att räkna med inom socialdemokratin. På kongressen kommer man besluta om politiska ställningstaganden som man avser driva internt inom Socialdemokraterna och externt i kommunikation till väljarna. Medlemmarna formulerar därför motioner som förbundsstyrelsen tar ställning till och som sedan debatteras och röstas om av de närvarande medlemmarna.

En av de märkligare motionerna kommer från Växjös oppositionsledare Malin Lauber. Hon menar ”att det är dags att gå i Inga Thorssons fotspår. Riksdagsgruppen (s) bör få i uppgift att verka för en utredning om den svenska vapenexporten och huruvida det är möjligt att omvandla vapentillverkningen till civil produktion. I utredningen bör man också ta ställning till om det är möjlighet [sic] att inrätta en fredsmyndighet.”

Annons

Förbundsstyrelsen har valt att besvara motionen och därmed stänga dörren för fortsatt diskussion: ”Förbundsstyrelsen anser inte att en utredning om omställning är ett arbete för riksdagens ledamöter då det inte är riksdagen som beslutar om industrins tillverkning. Styrelsen delar däremot motionärens åsikter om att det finns en problematik med svensk vapenexport.”

Inga Thorsson var ordförande för S-kvinnorna på femtiotalet och gjorde stort avtryck genom att på ett möte med partistyrelsen förklara att hon och förbundet tagit ställning mot ett svenskt köp av kärnvapen innan partistyrelsen kommit fram till denna ståndpunkt. Inom Socialdemokraterna förväntades kvinnoförbundet hålla låg profil och inte förekomma partistyrelsen i viktiga frågor. Lauber vill helt enkelt att S-kvinnorna skall ta täten när det kommer till nedrustning och fredsarbete, vackert så.

Men förslaget vittnar om en uppseendeväckande syn på den svenska försvarsindustrin. Kanske kommer den av att regeringar sedan länge betonat det strategiska värdet av en inhemsk vapentillverkning för försvarsförmågan. Det innebär dock inte att staten styr företagen inom branschen. Vidare skulle en ”omvandling” till civil produktion innebära en bisarr värdeförstöring, en nationshotande kompetensförlust och ett aldrig tidigare skådat marknadsintrång från politikers sida. Detta inser uppenbarligen S-kvinnornas förbundsstyrelse men Malin Lauber behöver ändå förklara hur hon tänkte när hon skrev denna motion.

Jacob SidenvallSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons